Homoseksuele liefde siert AB-muur

Grafisch werk rond homoseksuele liefde: dat kan u vanaf 1 mei bekijken op de buitenmuren van de Ancienne Belgique in de Lollepotstraat. Het initiatief is een onderdeel van het PrideFestival 2015, maar blijft ook nadien op de muren staan. Meteen het eerste permanente LGTBQI-kunstwerk in Europa.

Street Art roept spontaan associaties op met afbeeldingen van surreële creaturen of met de wereld van rappers en skaters. Maar niet met de leefwereld van LGBTQI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersexual). Daar wil het Regenbooghuis verandering in brengen.

Op de achtergevel van de Ancienne Belgique is zopas een tekening aangebracht van twee mannen die elkaar op de mond kussen. Bij de ene leest men in de tekstballon 'Disgusting?', bij de andere 'Beautiful?'. De Griekse portretkunstenares Fotini Tikkou - zelf heteroseksueel - laat het antwoord over aan de kijker. De tekening was eerder elders al in de stad te zien, maar op stickerformaat. 

Tikkou, die in 2014 al een tijdelijk werk maakte in de Lollepotstraat, zal er nu een reeks van 11 permanente portretten tekenen. 

Het grootste werk wordt een fresco van de Duitse artiest Ralf König, een referentie in de wereld van het LGBT-stripverhaal. Zijn werk werd vertaald in meer dan 11 talen en uitgegeven in 17 landen. König is momenteel het fresco aan het schilderen.

Dit project, Out in the street genaamd, kwam er dankzij een samenwerking tussen het Regenbooghuis, de Stad Brussel, de vzw Urbana, het HuisvandeMens en de Ancienne Belgique. Het project past in het raam van het PrideFestival, dat plaatsvindt van 30 april tot 16 mei. 

De gevelversiering moet klaar zijn op 1 mei. Dan heeft de inhuldiging plaats van het werk hangen van Tikkou en König. 

'Aanzetten tot nadenken'
"Het is belangrijk dat we ons als LGBTQI-gemeenschap niet opsluiten, maar juist naar buiten treden, in het Brusselse straatbeeld", zegt directeur Frank Schoenmakers van het Regenbooghuis aan brusselnieuws.be.

Vreest hij niet voor negatieve reacties? "Ik denk van niet, maar dat zal moeten blijken. Sowieso willen we wel dat de tekeningen mensen aan het nadenken zet".

De Lollepotstraat is wel een achterafstraatje, niet zo zichtbaar dus voor voorbijgangers. "Dat klopt", zegt Schoenmaekers, "maar de straat bevindt zich wel in het hart van de gay-uitgaansbuurt".

Doel van de "duidelijke beeldtaal" is "het terugdringen van sterk aanwezige stereotype opvattingen en het aanvaarden en respecteren van eenieders genderidentiteit". 

In een persbericht zegt de AB met dit project samen met de partners "een signaal te willen geven om de rechten van LGBTQI -mensen en de daarbij horende seksuele diversiteit te verdedigen binnen de universele strijd tegen discriminatie".

Iedereen is welkom bij de officiële onthulling van de werken op vrijdag 1 mei om 12 uur en op de open air drink. Daarvoor moet u wel op voorhand inschrijven via rainbowhouse.be

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Corona hertekent de Noordwijk: de kantoortoren wankelt
  • Coca-Colabord aan De Brouckère moet weg: laatste restant van jazzy ziel
  • In de school van de toekomst zit iedereen in dezelfde klas
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Meet Bryn, Brussels's newest pop star
  • Azra Deniz Okyay, réalisatrice turque invitée du Cinemamed
  • Kunstenares Myriam Van Imschoot: 'Ik zie veel kansen in een terugkeer naar eenvoud'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement