Zeker vierhonderd Brusselaars hebben een dak boven hun hoofd in een herbestemd kerkgebouw.

Het Betlehem-project, dat ongebruikte kerkgebouwen ter beschikking van socia­le huisvesting stelt, breidt uit. Het woningproject - een uitloper van de oproep van kardinaal Godfried Danneels tijdens het Congres Brussel Allerheiligen 2006 om de sociale woningnood in Brussel aan te pakken - behelst inmiddels veertig omgevormde gebouwen, goed voor honderd gezinnen. Sociale verhuurkantoren verhuren ze aan armlastige Brusselaars.

Tijdens de officiële opening van een gebouw in de Lefrancqstraat, dat twee appartementen met drie kamers en twee studio's telt, gaven de kardinaal en andere geestelijken een overzicht van hun 'symbolische actie'. Symbolisch, want ze hopen dat dit initiatief zich naar andere eigenaars uitbreidt. Tegelijk kon de kardinaal niet ontkennen dat zo heel wat ongebruikte kerkgebouwen toch nog een centje opbrengen. Maar wij doen dit op een sociale manier, niet om veel winst te maken, repliceerde Danneels. "In het verleden verkochten we deze gebouwen. Door ze nu te verhuren, stellen we ons dienstbaar op tegenover de maatschappij."

Het gebouw zelf, dat eind 2007 voor 400.000 euro eigendom werd van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, was voordien een congregatiehuis in handen van de Spaanse zusters Filles de la Charité. De aankoop was mogelijk omdat de zusters na dertig jaar naar Spanje terugkeerden en het huis een sociale herbestemming wilden geven. Het sociaal verhuurkantoor Iris beheert het gebouw in opdracht van het bisdom.

Kardinaal Danneels plakte geen cijfer op het aantal kerkgebouwen dat nog omgevormd zal worden. Herman Cosijns, deken van Laken, achtte "honderd gebouwen in tien jaar tijd" mogelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni