Honderden betogers tegen Israëlisch geweld

© Ecolo via Twitter
Updated: 15-05-2018 - 18:57

Actievoerders in Brussel herdenken de 58 Palestijnen die maandag door het Israëlische leger doodgeschoten zijn in Gaza. Aan het Centraal Station verzamelden zich dinsdagavond rond 19 uur ongeveer 850 betogers, meldt de politie.

Op het Europakruispunt voor het Centraal Station vindt dinsdagavond een demonstratie plaats om steun te betuigen aan de Palestijnse zaak. Verschillende organisaties, waaronder Palestina Solidariteit en de Association Belgo-Palestinienne, sloegen daarvoor de handen in elkaar. De organisatoren eisen onder andere “dat België elke samenwerking met Israël stopzet, zolang Israël het internationaal recht met de voeten blijft treden.”

Volgens de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene waren rond 19 uur ongeveer 850 betogers aanwezig op het protest.

Dinsdagmiddag vond aan het Muntplein ook al een stil protest plaats. Deelnemers herdachten daar de gedwongen verplaatsing van honderdduizenden Palestijnen, door de stichting van de staat Israël 70 jaar geleden. Het stille protest maakte deel uit van een groter geheel van protesten in 11 Belgische steden, die georganiseerd zijn door Broederlijk Delen en Pax Christi.

Maandag verhuisde de VS haar ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Een gevoelige kwestie, want de Palestijnen beschouwen het oostelijke deel van die stad als de hoofdstad van hun toekomstig land, terwijl de joodse staat Jeruzalem ziet als zijn ondeelbare hoofdstad, en Oost-Jeruzalem dus heeft ingenomen.

De keuze om net deze week te verhuizen is veelbetekenend, want dinsdag is Israël 70 jaar onafhankelijk. Tijdens protesten in Gaza tegen de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem vielen ruim vijftig Palestijnse doden, onder wie acht kinderen.

Premier Charles Michel heeft het geweld aan de grens tussen Gaza en Israël veroordeeld, en vraagt een internationaal onderzoek naar de zaak. Buitenlandminister Didier Reynders (MR) heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?