Honderden boeren trekken met tractor naar Europese top

Berlaymontgebouw Wetstraat Schuman Europese Unie EU Berlaymontgebouw Wetstraat Schuman Europese Unie EU
© Saskia Vanderstichele
| Het Berlaymontgebouw aan het Schumanplein dreigt morgen overspoeld te worden door boze boeren en hun tractoren.
© Saskia Vanderstichele
| Het Berlaymontgebouw aan het Schumanplein dreigt morgen overspoeld te worden door boze boeren en hun tractoren.

De Belgische landbouworganisaties roepen hun leden op om donderdagmiddag aan het Schumanplein te betogen naar aanleiding van de Europese top over de meerjarenbegroting. Voor de Waalse landbouwfederaties zullen zo'n honderdtal boeren per tractor naar Brussel afzakken. Ook de Boerenbond verwacht een aantal tractoren vanuit Vlaanderen, al zullen er volgens hen ook heel wat landbouwers met het openbaar vervoer naar de hoofdstad reizen.

De landbouworganisaties houden met 'de lunch van de toekomst' een ludieke actie in het centrum van de Europese wijk. "Voldoende financiƫle middelen beschikbaar hebben voor het toekomstige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is van levensbelang voor onze Vlaamse land- en tuinbouw", meent het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

De Waalse boeren komen in een tractorcolonne naar Brussel. Om 13 uur verzamelen de landbouwers op de Schumanrotonde in de Europese wijk. "Voor de ochtendspits zullen zich dus geen problemen stellen", zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. "Het begin van de avondspits zal misschien wat moeilijker verlopen. Verwacht geen Nederlandse toestanden, maar er zullen wel landbouwwerktuigen naar Brussel rijden."

'Steun voor landbouwers moet omhoog'

Bij Boerenbond lijken ze er niet van uit te gaan dat de actie tot veel hinder zal leiden in de hoofdstad. "We verwachten een veertigtal tractoren, maar dat kunnen er altijd meer of minder zijn", zei woordvoerster Vanessa Saenen eerder. In de meerjarenbegroting zou de directe inkomenssteun met 5 procent afnemen, en de steun voor plattelandsontwikkeling op zijn beurt met 15 procent. "Dat is onaanvaardbaar en moet bijgestuurd worden", aldus het ABS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?