| Met de betoging wil El Makrini meer bewustzijn wekken bij de Belgische bevolking.

Honderdtal betogers aan Schumanplein tegen opsluiting van Oeigoeren

SG
© BRUZZ
02/02/2020

Zo’n honderdtal betogers verzamelden zich vanmiddag om 14.00 uur tegen de opsluiting van de Oeigoeren in de zogeheten re-educatiekampen in China.

De initiatiefneemsters van de betoging zijn Nahida El Makrini en Marwa El Makrini, twee jonge vrouwen uit Boom. Volgens Nahida en Marwa hebben Oeigoerse families die in het buitenland wonen geen contact meer met hun familieleden in de autonome regio Xinjiang in China,waar de meeste Oeigoeren wonen.

“Ze weten niet of hun familieleden zijn opgepakt, of ze nog leven of niet,” zegt El Makrini aan BRUZZ. “Sociale media als Facebook en Twitter zijn verboden in China. Het beleid laat enkel het platform WeChat toe, maar monitort het online verkeer daarop zeer streng. Veel Oeigoeren zijn genoodzaakt hun familiecontacten in het buitenland te blokkeren of te verwijderen van het online platform, waardoor geen enkele vorm van communicatie meer mogelijk is.”

Met de betoging wil El Makrini meer bewustzijn wekken bij de Belgische bevolking. “We vernamen het nieuws over de Oeigoerse problematiek via sociale media, want in de mainstream media kreeg het nauwelijks aandacht,” klinkt het verder. “Het zette ons aan om iets te doen, we konden niet langer blijven toekijken. Hopelijk schudt deze actie de Europese autoriteiten wakker.”

Eerder dit jaar in januari vond er ook al een betoging plaats om hetzelfde leed aan te klagen. Toen kwam er 300 man opdagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Schumanplein , betogingen , oegoeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni