2 december 2022: protest tegen het regime in Iran op de campus van de ULB
© Belgaimage | Een honderdtal mensen zijn vrijdag 2 december samengekomen op de ULB-campus van Solbosch, tegenover de Iraanse ambassade

Honderdtal mensen betuigen steun aan Iraanse bevolking op campus ULB in Brussel

© Belga
03/12/2022

Een honderdtal mensen zijn vrijdag samengekomen op de ULB-campus van Solbosch, tegenover de Iraanse ambassade, om hun steun te betuigen aan de jonge Iraniërs die vechten tegen het Iraanse regime.

Annemie Schaus, rector van de Université Libre de Belgique (ULB), en Pieter Ballon, vicerector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), waren daarbij aanwezig. De ULB en de mensenrechtenorganisatie Amnesty International hadden een oproep gedaan om zich te verzamelen.

"We zien elke dag willekeurige arrestaties, aanrandingen, moorden en martelingen", zei Ramin Atash, professor aan de ULB. Belgische politici "vallen op door hun gebrek aan reactie op Iran op het internationale toneel, terwijl Frankrijk en Duitsland al officieel hun steun hebben betuigd aan de Iraanse bevolking", luidde de kritiek.

Op het grasplein van de universiteit hebben de betogers foto's neergelegd van mensen die gedood werden door het Iraanse regime. Ze hingen daarnaast een spandoek op met de afbeelding van de 22-jarige Mahsa Amini voor het auditorium Paul Janson, het grootste auditorium van de universiteit. Amini overleed in september nadat ze door de zedenpolitie was aangehouden omdat ze haar hoofddoek fout droeg.

Voor het auditorium was een stand ingericht met posters over de moed van Iraanse vrouwen die de confrontatie met het repressieve regime aangaan. Onder kreten als "Vrouw, leven, vrijheid" eindigde de bijeenkomst met het oplaten van ballonnen in de kleuren van de Iraanse vlag: groen, wit en rood.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie