| Tussen de vijftig en honderd militanten van de drie vakbonden deden mee (archiefbeeld).

Honderdtal vakbondsmilitanten protesteert tegen verplichte vaccinatie zorgpersoneel

© Belga
30/03/2022
Updated: 30/03/2022 14.58u

Tussen de vijftig en honderd militanten van de drie vakbonden hebben, volgens schattingen van de politie van Brussel-Elsene, woensdagvoormiddag geprotesteerd voor de Kamer in Brussel. Ze richtten zich tot de leden van de commissie Gezondheid die om 10 uur samenkwamen om het wetsontwerp over de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel te bespreken.

De betogers gebruikten fluitjes om zich hoorbaar te maken en droegen borden met boodschappen als 'Waarom het zorgpersoneel stigmatiseren?', terwijl andere pancarten het ontslag bij weigering van vaccinatie aankaartten. De politie verwijderde de betogers uit de neutrale zone, waar demonstraties niet zijn toegelaten, waarna de groep vlot uit elkaar ging.

"Deze wet blijft overbodig, stigmatiserend en disproportioneel en zal problemen veroorzaken op het vlak van de volksgezondheid", verklaarde Yves Hellendorff van de Franstalige christelijke vakbond CNE. "We zullen zorgkundigen verliezen terwijl het minder en minder bewezen is dat er een effect zal zijn op de volksgezondheid. Onze boodschap aan de meerderheid is dan ook: 'Dat jullie koppig doorgaan met dit project is een duidelijke vergissing'."

Zoals dinsdagavond al werd gesuggereerd, heeft de meerderheid woensdagmorgen een amendement ingediend dat de geest van de tekst wijzigt. Voor de inwerkingtreding is voortaan een Koninklijk Besluit vereist dat gestoeld is op wetenschappelijk advies. Daarmee wordt de inwerkingtreding op 1 juli los gelaten. Dit werd door de vakbonden positief ontvangen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni