Hongerstakers zien weinig heil in neutrale zone

© TH/BRUZZ
| In dit gebouw van de Stad Brussel bestaat sinds donderdag een neutrale zone voor de sans-papiers

Donderdag heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) de neutrale zone voorgesteld voor de mensen in hongerstaking. Hongerstakers kunnen er terecht voor informatie over de verblijfsprocedures en de stand van zaken in hun eventuele individuele procedure. "Wij reiken de hand. We hopen de eerste bezetters hier snel te ontvangen."

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kondigt al een poosje aan een neutrale zone te willen installeren waar hongerstakers duidelijkheid kunnen krijgen over bestaande procedures. Donderdag was het zover: de staatssecretaris verkondigde de neutrale zone in een gebouw van de Stad Brussel in de Melsenstraat - op zo'n 350 meter van de Begijnhofkerk - voor geopend. Voortaan kunnen mensen zonder wettig verblijf er terecht met vragen over verblijfsprocedures in het algemeen, maar ook met vragen over hun individuele dossier.

"Zo'n neutrale zone is belangrijk omdat er veel wantrouwen heerst," verklaarde Mahdi tijdens de persconferentie op donderdag. "Wij willen de mensen hier niet enkel informeren over een mogelijke regularisatie. We willen mensen ook de mogelijkheid bieden om hier een aanvraag tot regularisatie in te dienen. Naar de Dienst Vreemdelingenzaken stappen is voor veel mensen emotioneel immers niet zo makkelijk. Hier krijg je informatie over wat er gebeurt wanneer je een regularisatie indient."

persconferentie sammy mahdi
© TH/BRUZZ
| Sammy Mahdi legt het doel van de neutrale zone uit tijdens een persconferentie

Mahdi benadrukt dat het initiatief er niet komt om over het beleid te onderhandelen, maar wel om vertrouwen te wekken en rust te brengen. "Bovendien hebben we al veel gesprekken gehad met de woordvoerders van de sans-papiers, maar weten we niet in welke mate die informatie hen daadwerkelijk allemaal bereikt. Wij reiken de hand. We hopen de eerste bezetters hier snel te ontvangen."

Tegen de neutrale zone

Of de bezetters staan te springen om zich naar de neutrale zone te begeven, is een andere vraag. Eerder op donderdag liet Mohamed Alex, woordvoerder van L’union des sans papiers pour la régularisation (USPR), weten geen heil te zien in de neutrale zone die door de staatssecretaris naar voren wordt geschoven.

"Zo lang er geen duidelijke criteria worden bepaald voor de beslissingen over onze dossiers, zullen we die neutrale zone niet kunnen aanvaarden," klonk het. Volgens Karen Naessens, coördinator van de vzw House of Compassion, wilden de bezetters evenmin weten van een neutrale zone ín de Begijnhofkerk zelf.

Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie

"Ik heb eerst getracht om een neutrale zone te openen op de sites van de VUB en de ULB, maar dat bleek moeilijk," aldus Mahdi. "In de Begijnhofkerk installeerden we onder andere omwille van veiligheidsredenen geen neutrale zone. Bovendien hebben we een plek nodig waar mensen in gesprek kunnen gaan over hun dossier: dat is moeilijk in een kerk. Bovendien heb je partners nodig voor het openen van een neutrale zone. Gelukkig hebben we die gevonden in de Stad Brussel. Wij zijn de Stad Brussel dan ook zeer dankbaar voor deze locatie."

De brug oversteken

Of de neutrale zone een succes zal zijn, kan de staatssecretaris niet voorspellen. "Dat zal onder andere afhangen van een aantal organisaties. Er zullen immers mensen tussen zitten die in aanmerking komen voor een regularisatie, maar men moet durven komen. Ik kan enkel de hand reiken, ook al zeggen sommigen dat ze enkel duidelijke criteria willen."

Mahdi benadrukt dat hij echt hoopt dat het nieuwe initiatief mee tot een oplossing zal leiden en de bezetters de komende dagen naar de neutrale zone zullen komen. "Maar vertrouwen wek je niet alleen. Daar is ook de steun van de politieke partijen voor nodig en het middenveld. Middenveldorganisaties zijn erg welkom om ons te helpen om de sans-papiers de brug te doen oversteken."

Voorlopig plant de staatssecreatris een zestal medewerkers van de Dienst Vreemdelingenzaken en de Stad Brussel in de neutrale zone aan het werk te zetten. "Maar als blijkt dat er meer mensen nodig zijn, zullen we daarvoor zorgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?