Hoogdag voor vliegtuigspotters: waar landt de Air Force One?

Vandaag landt de Air Force One, ofwel het Amerikaanse presidentiële vliegtuig, op de luchthaven van Zaventem. Vermoedelijk verzamelen een duizendtal vliegtuigliefhebbers in Steenokkerzeel, het mekka van de vliegtuigspotter. Al blijft het tot het laatste moment gissen waar ‘het beroemdste vliegtuig ter wereld’ echt zal landen.

Verschillende actiegroepen protesteren vandaag tegen de komst van Donald Trump naar Brussel, maar voor vliegtuigspotters is dit een ware hoogdag. De Air Force One, ofwel het Amerikaanse presidentiële vliegtuig, is voor heel wat spotters het toestel dat ze het liefst willen vastleggen op de gevoelige plaat.

Begraafplaats…
Jonas Evrard uit Boechout neemt al ruim 2,5 jaar kiekjes van vliegtuigen die landen op Zaventem. Hij kijkt uit naar de komst van de Air Force One.

“Net als drie jaar geleden, met de komst van de vorige president Barack Obama, zullen er ook nu weer een heleboel mensen verzamelen aan de begraafplaats van Steenokkerzeel. Aan de Van Frachenlaan heb je namelijk een uitstekend zicht op de landingsbanen van Zaventem.”

…of watertoren?
Een beetje verderop is er evenwel nog een plaats waar je kan gaan kijken naar vliegtuigen die landen en opstijgen.

© HLN

“Er troepen naar goede gewoonte ook altijd een pak spotters samen aan de watertoren op de Kortenbergsesteenweg”, zo vervolgt Evrard zijn verhaal.

“Daar kijk je uit op landingsbaan 25 links, terwijl je in de buurt van de begraafplaats vooral zicht hebt op de landingsstrook 25 rechts.”

“Aangezien de Amerikaanse autoriteiten karig zijn met het verspreiden van informatie, blijft het tot het laatste moment gokken om het ideale plekje te vinden.”

‘Controle op beschadiging grafzerken’
Burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (Klaver – N-VA) juicht de komst van vliegtuigspotters toe, maar neemt wel maatregelen die de veiligheid moeten verzekeren.

“Iedereen is vrij om naar de Air Force One te kijken, maar de spotters moeten zich wel aan bepaalde regels houden. Zo zal er gecontroleerd worden op grafschennis en het illegaal betreden van privéterreinen in de buurt.”

Bij het bezoek van Barack Obama aan ons land kwamen er in totaal zo’n 1.500 vliegtuigspotters naar Steenokkerzeel afgezakt. Het is nog onduidelijk hoeveel liefhebbers de gemeente dit jaar zal mogen ontvangen.   

Donald Trump in Brussel

Op 24 en 25 mei brengt de Amerikaanse president Donald Trump een bezoek aan 'hellhole' Brussel. Volg hier alle berichtgeving over zijn bezoek, de tegenbetogingen, de veiligheidsmaatregelen en de impact daarvan op het dagelijks leven in Brussel. LIVECENTER | Donald Trump bezoekt Brussel   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?