Hortamuseum wordt dubbel zo groot in oktober

© hortamuseum

Op 20 oktober opent het vernieuwde Hortamuseum in Brussel zijn deuren. Het rijhuis ernaast wordt dan officieel deel van het museum. ‘Gedaan met de wachtrijen op de stoep van de Amerikastraat.’

In augustus 2014 begon Beliris aan de transformatie van het rijhuis links van het Hortamuseum. Het bijzonder populaire museum is te klein voor de grote stroom aan geïnteresseerden. Dat zijn er jaarlijks meer dan 60.000, die vaak in een lange rij tot buiten op de Amerikastraat staan aan te schuiven.

“Eind augustus zijn de werken klaar en in september doet het museum de verhuis,” klinkt het bij Beliris. “Alles verloopt volgens schema en we zijn binnen het budget van 2,1 miljoen kunnen blijven.” Enkel de geplande tea room is er niet gekomen.

Nieuwe ruimtes
Het rijhuis op nummer 27 wordt in de eerste plaats opgevuld met logistieke ruimtes. Zo komt er op het gelijkvloers een wachtzaal, zodat bezoekers niet meer op straat hoeven te staan. Ook een vestiaire, een bookshop en een openbare bibliotheek met 5000 Belgische art-nouveauboeken zullen deel uitmaken van het aanpalende deel.

Ten tweede wordt alle kantoorruimte van het museumpersoneel verhuisd naar nummer 27. Momenteel bevinden die kantoren zich in de vroegere tekenaarsateliers. “En dat is heel jammer,” zegt conservator Françoise Aubry. “Want zo krijgen de bezoekers die mooie originele ruimtes gewoon niet te zien.”

800 jaar Sint-Gillis
Dankzij de verhuis van de kantoren kan je vanaf oktober de oude keuken, de bediendenvertrekken, de dienstlift en verschillende leefruimtes van Victor Horta voor het eerst bezoeken. Ook het museum zelf breidt uit met een tentoonstellingsruimte voor tijdelijke expo’s op nummer 27. “De eerste expo van oktober zal gaan over het spel van licht en schaduw in foto’s van Sint-Gillis,” verklapt Aubry.

Ook onderzoekers en studenten architectuur worden in de watten gelegd met de uitbreiding. Zij hebben vanaf oktober op afspraak toegang tot het archief. Daarbij worden er onder andere 300 3D-modellen van Horta-ontwerpen toegevoegd aan de tentoonstelling.

De exacte openingsdatum staat gepland voor 20 oktober, ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van de gemeente Sint-Gillis.

Rij Hortamuseum
© BRUZZ

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?