HST tussen Brussel en Straatsburg vanaf 2016

© tvbrussel
© tvbrussel

Vanaf de lente van 2016 komt er een rechtstreekse HST-verbinding tussen Brussel en Straatsburg. Dat maakt de Franse spoorwegmaatschappij SNCF bekend.

Er komen dagelijks twee ritten in elke richting. De reis, via Rijsel (Lille) en de Parijse luchthaven Charles De Gaulle zal 3 uur en 40 minuten duren.

Momenteel is er nog geen rechtstreekse hogesnelheidsverbinding tussen de twee steden, die allebei verwikkeld zijn in de strijd rond de hoofdzetel van het Europees parlement. Met de nieuwe HST-verbinding wil de SNCF tegemoet komen aan de kritiek van veel europarlementsleden dat de Oost-Franse stad slecht bereikbaar is. Ook een betere verbinding met Frankfurt moet daarvoor zorgen.

Tussen Brussel en Straatsburg rijdt vandaag wel een rechtstreekse klassieke trein (2 keer per dag) maar die doet vijf uur over het traject (via Luxemburg). Eerder dit jaar bleek nog dat de verschillende betrokken spoormaatschappijen afzien van de dure modernisering van de lijn Brussel-Luxemburg-Basel. Dat kan meegespeeld hebben bij de beslissing van de Franse spoorwegen om een directe verbinding aan te bieden via bestaande hogesnelheidslijnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?