Huis van de Reiziger opent de deuren in Anderlecht

© Gemeente Anderlecht
| Het Huis van de Reiziger werd maandagnamiddag feestelijk ingehuldigd.

Het Huis van de Reiziger in Anderlecht heeft maandag de deuren geopend voor het publiek. Het huis moet ontmoetingen tussen verschillende culturen promoten en nieuwkomers kunnen er kennismaken met de gemeente. Het Huis krijgt ook een socioculturele ruimte voor tentoonstellingen of workshops rond internationale solidariteit.

De nieuwe ontmoetingsplek kwam er op vraag van enkele burgers. Die stelden zich tijdens rondetafelgesprekken in de herfst van 2017 de vraag welke plaats er is voor nieuwe Anderlechtenaren. Daar geeft het Huis van de Reiziger een antwoord op.

"Het Huis van de Reiziger is een onthaalruimte waar banden tussen mensen van hier en elders ontstaan", zegt schepen Sofia Bennani (CDH). "Hier willen we ook internationale solidariteit promoten in een gezellige omgeving."

Nieuwkomers worden er onthaald en krijgen vormingen, workshops en sensibilisering of taallessen aangeboden. "Ook alle andere inwoners van de gemeente zijn welkom op de workshops. Het is namelijk de bedoeling om andere culturen te leren kennen", aldus Bennani.

Een deel van de ruimte wordt gebruikt voor sociale permanentie voor nieuwkomers en lessen Frans, terwijl een ander deel zal dienen als socioculturele ruimte voor workshops, tentoonstellingen, lezingen, filmvertoningen en debatten. Er worden ook vormingen voor vrijwilligerswerk georganiseerd.

Het Huis van de Reiziger zal gedragen worden door lokale en diverse verenigingen met ervaring in het werkveld. Denk maar aan Buurthuis Scheut, Amnesty International, Refugees are not alone of Tierra Brasil.

Het ontmoetingscentrum in de Scheutlaan werd maandag ingehuldigd in aanwezigheid van burgemeester Eric Tomas (PS), minister Céline Fremault (CDH) en minister Rachid Madrane (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?