Huis voor Respijtzorg in Evere opent de deuren

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
02/02/2011
Ouders met een zorgbehoevend kind die even op adem willen komen, kunnen voortaan hun toevlucht nemen tot Villa Indigo. Het is een nieuwe schakel in het Belgische gezondheidsaanbod.

Midden in een nieuwe wijk in hoog-Evere ging vorige week een gloednieuw paviljoen open met een voor België uniek concept: het Huis voor Respijtzorg.

Ouders met een zwaar ziek kind, dat uitbehandeld is en niet langer in een ziekenhuis terechtkan, kunnen er maximaal twee weken per jaar hun kind in goede handen achterlaten. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met aids, mucoviscidose of kanker. Zo kunnen de ouders even tot rust komen, een weekje op reis of gewoon even opnieuw wat meer aandacht geven aan de andere kinderen in het gezin.
Villa Indigo telt tien slaapkamers in twee vleugels. Er is een vergaderruimte, speelkamer en refter, naast een jacuzzi en een speciaal bad voor medische behandelingen. Toch oogt Villa Indigo niet als een ziekenhuis - dat is het ook niet. "Wij zijn er voor kinderen die wel verzorging nodig hebben, maar niet in een zienhuis thuishoren," zegt pediater Johan Marchand, die het medisch toezicht in het Huis voor Respijtzorg op zich neemt.

Niet alleen het concept is vernieuwend, ook de totstandkoming is dat. Drie overheden sloegen de handen in elkaar. Het idee ontstond bij enkele Brusselse parlementsleden die voorbeelden in het buitenland hadden gezien. Ze konden de federale overheid overtuigen, die mee aan de kar trok en ook in Vlaanderen en Wallonië het concept aan de man bracht. In Brussel stelde de gemeente Evere de grond gratis ter beschikking. Een kleine tien jaar later kan het project ook echt van start gaan.

De vijf aanwezige politieke excellenties (Benoît Cerexhe, CDH en Jean-Luc Vanraes, Open VLD voor het college van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, Guy Vanhengel, Open VLD en Laurette Onkelinx, PS voor de uittredende federale regering, en burgemeester Rudi Vervoort, PS) wijzen er allemaal op dat Villa Indigo bewijst dat samenwerking tussen de verschillende overheden in België mogelijk is. In het licht van het communautaire gehaspel is dat heel wat.

De bouw van het paviljoen heeft 2,5 miljoen euro gekost. Het werkingsbudget bedraagt 1,5 miljoen euro, waarvan Riziv en Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie elk ongeveer de helft betalen. Dit nieuwe aanbod in de Belgische gezondheidszorg bestaat intussen ook al in Vlaanderen (De Panne). Wallonië is bezig met een vergelijkbaar project (Namen en Frameries).


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni