Huisartsenwachtposten voor 'kleinere' spoedgevallen

De huisartsenwachtpost naast het Universitair Ziekenhuis van Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe is een succes. Daarom komen er twee kabinetten bij. Dat is dubbel zoveel als vandaag.

"Tussen acht en twaalf procent van de patiënten die aankomen in het hospitaal kunnen ook door een huisarts behandeld worden," zegt dokter Didier du Boullay.

De overrompeling van patiënten die niet thuishoren op de spoedgevallendienst van het ziekenhuis is een oud zeer. In Saint-Luc worden ze meteen naar een huisarts doorverwezen, zo'n vijftig meter verder, in een vaste wachtpost.

Dokter Didier du Boullay richtte dit proefproject ongeveer drie jaar geleden op. Sindsdien krijgen ze elk jaar de helft meer patiënten over de vloer. Daarom wordt de oppervlakte van de kabinetten vandaag maar liefst verdubbeld.

"Veertig procent van de Brusselaars heeft geen huisarts. Dat is enorm veel. Dat komt omdat mensen vaak verhuizen en de moeite niet nemen om een huisarts te zoeken," zegt du Boullay. Als die mensen toch ziek worden, is het hospitaal hun bekendste toevluchtsoord.

De praktijk hier telt in Sint-Lambrechts-Woluwe zo'n twintig dokters. De bedoeling is dat de patiënten hier op consultatie kunnen komen en dan doorverwezen worden naar een huisarts.

De wachtdienst is elke dag open van 9 uur 's morgens tot 23 uur 's avonds. Op termijn wil dokter du Boullay de praktijk nog meer uitbreiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?