Huishoudhulpen protesteren tegen werkgevers

© ABVV via Twitter
| Poetshulpen en sympathisanten betoogden eerder dit jaar ook al eens.

De vakbond ABVV heeft donderdag de regen getrotseerd om te protesteren bij een evenement van werkgeversfederatie Federgon waar ook verschillende ministers aanwezig waren. Het ongenoegen is groot nu Federgon op het laatste moment het akkoord over cao's voor de dienstenchequesector niet wilde tekenen.

De vakbonden en de werkgeversorganisaties waren het na tien maanden eens geraakt over een ontwerpakkoord. Dat zou op 2 maart ondertekend worden, maar Federgon haakte op het laatste moment af. De dienstenchequebedrijven Trixxo en Poetsbureau gooiden volgens de vakbonden roet in het eten. "Het probleem dat zich stelt, gaat over de lonen, die in het akkoord met 0,8 procent verhogen. Maar in de toekomst zullen de lonen ook gekoppeld worden aan de arbeidsduur. Er is een aantal bedrijven dat nu hun arbeidsduur heeft aangepast om RSZ-kortingen te gebruiken. Dat is een verkeerd gebruik van die korting en dat zijn we tegen gegaan, want dat is onaanvaardbaar. De cao's moeten getekend worden zoals ze afgesproken zijn", legt Issam Benali, nationaal secretaris van ABVV uit.

De vakbonden vinden dat ze al genoeg water bij de wijn hebben gedaan, want in andere sectoren geldt een interprofessioneel akkoord voor een loonsverhoging van 1,1 procent. Op het evenement van Federgon waren onder meer Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V) en Brussels minister van Werkgelegenheid Bernard Clerfayt (Defi) uitgenodigd. Zij namen de tijd om in de regen naar de huishoudhulpen te komen luisteren en toonden begrip voor hun situatie. Vlaams parlementslid voor PVDA Jos D'Haese mengde zich ook onder de betogers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?