Huiszoeking bij Holding Albert Frère voor financiering IS

© Joachim Nijs

Speurders van de federale gerechtelijke politie zijn bij de industriële holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) binnengevallen. De holding, met Albert Frère als hoofdaandeelhouder, bezit een deel van de bouwgigant LafargeHolcim Die betonreus zou terreurgroep IS voor tienduizenden euro's gefinancierd hebben. Het gaat om een gemeenschappelijk Frans-Belgisch dossier. Ook in Parijs viel de politie binnen op een of meer adressen.

Dat melden de VRT en De Standaard.

De bal ging vorig jaar aan het rollen toen de Frans krant Le Monde het verhaal van Lafarge - intussen LafargeHolcim - naar buiten bracht. De Franse multinational wordt ervan verdacht terreurgroep IS gefinancierd te hebben tijdens de oorlog in Syrië.

In april van dit jaar stapte de topman van het bedrijf op nadat een intern onderzoek aan het licht bracht dat er geld betaald werd aan gewapende groepen in Syrië "om de fabriek in het land draaiende te houden". Het onderzoek wees uit dat er "significante beoordelingsfouten" waren. 

De Franse betonreus had in Syrië een vestiging, die in 2014 in handen viel van IS. Hoeveel geld IS exact kreeg, is nog niet helemaal duidelijk, maar bronnen spreken van honderdduizenden tot miljoenen euro's. LafargeHolcim is niet van de minste: het bedrijf is de belangrijkste producent van cement wereldwijd.

Het Franse gerecht startte een onderzoek op, dat intussen is uitgebreid naar ons land. Een Frans-Belgisch onderzoeksteam heeft vandaag in Brussel een huiszoeking uitgevoerd. De namen van Lafarge en IS worden echter niet genoemd, maar volgens informatie van De Standaard vond de inval plaats op de hoofdzetel van de Groupe Bruxelles Lambert (GBL).

Die industriële holding heeft belangen in uiteenlopende bedrijven, waaronder LafargeHolcim. GBL bezit volgens zijn website 16,2 procent van de aandelen. Eén van de sleutelfiguren bij GBL, Gerard Lamarche, zetelt ook in de raad van bestuur van de bouwonderneming.

GBL kwam in 1982 in de handen van ondernemer Albert Frère, een van de rijkste Belgen. Hij had jarenlang de leiding over de holding, maar liet de zaakvoering recent over aan onder andere Lamarche. Wel is Frère nog altijd hoofdaandeelhouder van GBL.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Winteropvang breidt capaciteit uit wegens vrieskou

samenleving 1518020455

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook