Huiszoekingen bij Parti Populaire en voorzitter Modrikamen

© Parti Populaire

De Parti Populaire (PP) en haar voorzitter, de Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen, hebben afgelopen woensdag 8 november speurders over de vloer gekregen. De huiszoekingen op vraag van het Federaal Parket kaderen in een onderzoek naar onrechtmatige transacties van Europese subsidies tussen de PP en de Europese parlementsfractie ADDE.

Zowel de hoofdzetel van de PP als de domiciliewoning van Modrikamen, beide gevestigd op hetzelfde adres in Watermaal-Bosvoorde, werden doorzocht, meldt RTBF en bevestigt Modrikamen aan onze redactie. Ook de vzw's 'Financement public du Parti populaire' en 'Fondation privée - Fondation populaire', eveneens op het adres in de Hulstlaan, kregen bezoek van de speurders. Zij legden beslag op documenten, rekeningafschriften en harde schijven.

De speurders hopen bewijzen te vinden omtrent verdachte financiële transacties tussen de Parti Populaire en de Alliantie voor Directe Democratie in Europa (ADDE). Die fractie bundelt in het Europese Parlement de (kleine) eurosceptische partijen zoals het Britse UKIP en de Belgische PP. ADDE zou 23.000 euro aan de PP hebben overgemaakt, die het geld gebruikte voor een partijcongres en de uitgave van een partijblad.

Het Europees Parlement diende een aanklacht in. Het geld zou deel zijn van Europese subsidies, en die mogen niet voor nationale of lokale campagnes worden gebruikt. De Europese partijen en fracties ontvangen fondsen van het Parlement. ADDE zou van die fondsen, volgens de aanklacht, in totaal 421.000 euro voor niet-Europese politieke doeleinden hebben aangewend. Ook op de ADDE-hoofdzetel, in de Louis Schmidtlaan in Etterbeek, vonden afgelopen woensdag huiszoekingen plaats.

Modrikamen geeft deze namiddag een persconferentie. Hij wil voorlopig niet meer kwijt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook