Hulp stad Brussel gevraagd voor restauratie fresco Toots

© Soroptimist International Belgique - Club Bruxelles-Sablon ASBL via Facebook

De serviceclub van Soroptimisten Brussel-Zavel wil zijn fresco in de Marollen, waarop ook de pas overleden Toots Thielemans staat, restaureren. De club vraagt steun van de stad Brussel.

De vrouwenclub Soroptimist International Belgique Bruxelles-Sablon liet in 2005 een muur in de Kandelaarsstraat in de Marollen beschilderen met taferelen uit de Brusselse geschiedenis. Zeven jaar later was restauratie nodig, door vandalisme.

Tijdens de restauratie werden ook nieuwe tekeningen op de muur aangebracht: “We kozen emblematische figuren voor Brussel. Gezien de locatie in de Marollen, kwamen we al snel bij Toots Thielemans uit”, zegt Emmanuelle Duquenne van de Soroptimisten aan BRUZZ.  Ook zangeres en actrice Annie Cordy en zanger Lange Jojo kregen een plaatsje.

Doorzetten
Vandaag, vier jaar na de vorige restauratie, is herschilderen alweer nodig. “Het is een straatje zonder eind, heb ik de indruk”, zo zegt Duquenne. De dames van de Zavel grijpen het overlijden van Toots Thielemans aan om steun te vragen aan de stad Brussel.

“De club staat financieel onder nul. Het weinige geld dat we binnenhalen, willen we gebruiken voor liefdadigheid”, legt Duquenne uit. In 2012 kwam de restauratie er met producten, stellingen en werkmannen van de stad Brussel. Het schilderen gebeurde met hulp van een kunstschool voor kinderen in de buurt. Dat wil de serviceclub graag opnieuw.

Duquenne hoopt nog voor de herfst te herschilderen, rekenend op goed weer. “De vorige keer gebruikten we een product speciaal gemaakt om makkelijk af te kunnen kuisen. Het zou dus vrij snel moeten gaan.” Nu nog hopen dat het overlijden van Marollien Toots de levensduur van het fresco dit keer verlengt.

© Soroptimist International Belgique - Club Bruxelles-Sablon ASBL via Facebook

De club Soroptimist International Belgique Bruxelles-Sablon bracht dinsdagavond een hommage aan Toots Thielemans, bij het fresco in de Kanderlaarsstraat.


Merci. Monsieur,
Pour votre talent, reçu et distribué en ondes harmoniques, Pour votre générosité, un homme parmi les hommes.
Pour votre musique.
Pour toujours, vous demeurez pour nous une source d'inspiration.

In memoriam: Toots Thielemans (1922-2016)

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is maandagochtend op 94-jarige leeftijd overleden. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?