| Een still uit de spot 'Geweld stopt niet vanzelf'

Hulplijn 1712 richt zich op omstaanders van familiaal geweld

JP
© BRUZZ
27/10/2021

Hulplijn 1712 richt zich met een campagne op omstaanders en getuigen van familiaal geweld. Het is de eerste grote campagne van de hulplijn in Brussel. Gedurende vier weken wordt via sociale media, tv en posters opgeroepen om hulp in te schakelen voor wie in aanraking komt met geweld.

Elk jaar maakt de politie ongeveer 3.000 PV’s over familiaal geweld op. Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Brussel had vorig jaar om 300-tal trajecten of begeleidingen. Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel kreeg 583 meldingen over 822 kinderen. Hulplijn 1712 krijgt jaarlijks de 1.400 oproepen van de regio Vlaams-Brabant-Brussel.

Twee op de drie mensen die contact opnemen met 1712 zijn getuige of omstaander van familiaal geweld. Het gaat dan hoofdzakelijk om buren, vrienden of familie. Zij kennen het gezin of het koppel vaak persoonlijk en hebben daardoor een goed zicht op de situatie.

"Als meer mensen de alarmsignalen herkennen, kunnen omstaanders moeilijkheden signaleren bij de professionele hulpverleners van 1712."

Elke Van den Brandt, VGC-collegelid (Groen)

Vaak gaan ze niet over één nacht ijs voor ze contact opnemen. Ze twijfelen of de zaak ernstig genoeg is, zijn bang voor eventuele gevolgen of vinden dat ze zich niet moeten bemoeien met iemands privéleven. "Die gevoelens en houding zijn begrijpelijk, maar de vrees is niet nodig," zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712. Bellers kunnen anoniem en gratis terecht bij de hulplijn voor een ondersteunend gesprek, informatie, advies of een gerichte doorverwijzing.

In de televisiespot zie je een vrouw die zich afsluit voor de gewelddadige ruzie die zich voor de zoveelste keer afspeelt in een andere kamer. Het geluid van het conflict overstemt het geluid van de muziek waar ze naar luistert. Ze loopt weg van de ruzie maar komt aan het Atomium tot het inzicht dat ze beter naar 1712 kan bellen.

"Met deze eerste grote campagne willen we hulplijn 1712 voor de Nederlandstalige Brusselaars bekender maken," zegt Elke Van den Brandt (Groen), VGC-collegelid. De campagne kwam tot stand dankzij steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. "Als meer mensen de alarmsignalen herkennen, kunnen omstaanders moeilijkheden signaleren bij de professionele hulpverleners van 1712."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni