Huurdersbond tegen beperking sociale huurcontracten

De Brusselse regering wil in de toekomst geen huurcontracten voor sociale woningen meer afsluiten voor onbepaalde duur. Wie na 9 jaar meer verdient, zou zijn woning moeten opgeven. De sociale huurdersvereniging is alvast tegen de maatregel.

Alleen in Brussel is het nog mogelijk om een sociale woning te huren voor onbepaalde duur, ongeacht de evolutie het inkomen. Als het van de Gewestregering afhangt, worden binnenkort echter enkel nog contracten afgesloten voor een periode van maximum 9 jaar.

De maatregel moet de wachtlijsten voor sociale woningen helpen terugdringen. "Ongeveer 36.000 gezinnen hebben een inkomen om in aanmerking te komen voor een sociale woning maar sommige van hen staan wachten al zes of zeven jaar," zegt staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo).

De sociale huurdersvereniging verzet zich echter tegen de beperking in de tijd. Het zou gettovorming in de hand werken. "Als je een oplossing zoekt voor bepaalde mensen door anderen in de problemen te werken, heb je geen goed beleid" zegt José Garcia. "Op termijn zullen er enkel de armsten overblijven en dat is een sociale catastrofe."

Sociale woningen moeten er zijn om mensen met een laag inkomen voorruit te helpen. En dat gebeurt te weinig, vindt de regering. "Sociale woningen zijn er voor zij die dat het meest nodig hebben," aldus nog Doulkeridis. "We willen niet dat mensen werk voor een laag inkomen kiezen of misschien zelfs werk weigeren om een sociale woning te behouden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?