Huytebroeck vraagt stopzetting spreidingsplan [+radarkaarten]

Brussels milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) vraagt dat de federale regering haar herwerkte spreidingsplan voor Brussels Airport onmiddellijk stopzet. Brussel wordt daar volgens haar te zwaar door getroffen. "Bijna de hele Brusselse bevolking wordt overvlogen."

"Er werd aangekondigd dat het aantal overvlogen Brusselaars zou dalen van 465.000 naar 65.000", zei Huytebroeck donderdag op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. "Dat is compleet fout." Ze baseert zich voor die conclusie op de eerste analyse van radarbeelden.

Nog volgens de cijfers van Huytebroeck is het verkeer dat de zogenaamde Kanaalroute neemt, met 125 procent toegenomen. "En dat gaat vooral om zware vliegtuigen ", klinkt het.

Het nieuwe plan zorgt ook voor meer overlast in het zuiden van Brussel. "Vroeger nam 40 procent van het verkeer dat opsteeg vanaf baan 25 een bocht naar links richting Huldenberg", zegt Huytebroeck. Zo meden die vliegtuigen Brussel. "Maar de regering heeft de bocht ruimer gemaakt, waardoor het verkeer verplaatst wordt naar Etterbeek, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde. Dit plan doet niet meer dan de hinder verplaatsen."

Huytebroeck gaat nu de nieuwe routes verder bestuderen en geluidsniveaus opmeten. "Aan de hand daarvan besluiten we of we al dan niet naar de milieurechter trekken voor een stakingsbevel", klinkt het.

Ook de Brusselse gemeenten protesteerden al. Zo vroegen Oudergem, Etterbeek en Watermaal-Bosvoorde al aan het Gewest om klacht in te dienen bij de Raad van State. De drie gemeenten namen ook een motie aan tegen het spreidingsplan.

Wathelet: 'Huytebroeck voert campagne'
Het herwerkte spreidingsplan is sinds begin februari van kracht. Het werd ingevoerd door staatssecretaris van Mobiliteit Melchoir Wathelet (CDH). Die zegt in een reactie dat Huytebroeck eerder bezig is met de kiescampagne, dan met een objectieve discussie. Op 12 maart gaat Wathelet met Huytebroeck en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) rond de tafel zitten over de zaak.

 

De situatie voor februari:

 

De situatie nu:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?