Stethoscoop dokter

Iedereen orgaandonor, maar in Brussel net iets minder

JC
© BRUZZ
24/09/2018
Updated: 25/09/2018 06.45u

Bijna dertigduizend Vlamingen hebben zich dit weekend laten registreren als orgaandonor. Ze deden dat na een oproep in het VTM-programma Make Belgium Great Again. Brusselaars blijken zich verhoudingsgewijs minder vaak als donor te registreren dan Vlamingen, en laten vaker expliciet optekenen niet te willen doneren.

Dat stelt BRUZZ vast. Eerst het goede nieuws. Net als in de andere gewesten ben je ook in Brussel automatisch orgaandonor, tenzij je je officieel verzet. Maar als je niet nog eens extra geregistreerd staat als donor, wordt het vaak toch nog door een dokter aan de familie voorgelegd. "Net daarom is zo'n officiële registratie van belang." zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. "Want zij kennen meestal de wens van de overledene niet."

Brussel is slechtste leerling

De meest recente cijfers over registratie als orgaandonor zijn van 2 juni 2018. Daaruit blijkt dat Brussel erg slecht scoort. In totaal hebben 16.227 Brusselaars zich geregistreerd als orgaandonor. Dat komt neer op 1,36 procent van de bevolking. Ter vergelijking, in Vlaanderen was dat toen 2,24 procent. In Wallonië zelfs 3,42 procent.

Maar daarnaast valt nog een tendens op 2,1 procent van de Brusselaars weigert orgaandonor te zijn, dat is zelfs een hoger percentage dan de geregistreerde donoren. In Vlaanderen ligt het aantal weigeraars slechts op 1,82 procent. In Wallonië ligt dat aantal weliswaar iets hoger (2,46 procent) maar is het wel nog steeds lager dan het aantal donoren.

De actie van het VTM-programma Make Belgium Great Again richtte haar pijlen op Vlaanderen. Op 14 oktober, organiseert de FOD Volksgezondheid wel een nieuwe registratiedag, ook in Brussel en Wallonië. "We hebben in het verleden ook al een registratiedag op de dag van de verkiezingen gehouden. Dat werkte toen heel goed, omdat er toch extra gemeenteambtenaren opgetrommeld voor de verkiezingen en de mensen moeten sowieso het huis uit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , orgaandonatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni