Immersie: makkelijker gezegd dan gedaan

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
27/09/2013
Schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS) laat onderzoeken of de stad Brussel een immersieschool kan oprichten, maar de kans is klein. Tot grote ontgoocheling van Abdel Khader, een vader van twee kinderen, die in het centrum van de stad woont.

"Ik woon al meer dan een halve eeuw in Brussel en zou willen dat mijn twee kinderen, als ze over tien en vijftien jaar de middelbare school verlaten, tweetalig zijn", zei Khader. "België is een tweetalig land en Brussel een tweetalig stad, ik begrijp niet waarom er geen tweetalige scholen zijn, terwijl er in Wallonië meer dan 300 immersiescholen zijn."

Eerste schepen Alain Courtois (MR), die de gemeenteraadszitting voorzat: "Ik meen te mogen zeggen dat iedereen het over de fond eens is." Maar ook hier staan tussen droom en daad wettelijke en andere bezwaren.

Hariche: "Alle studies wijzen uit dat immersie de betere methode is om talen te leren, maar tweetaligen afleveren doet het immersieonderwijs niet, laat daarover geen twijfel bestaan."

En dan zijn er pedagogische en wettelijke klippen te omzeilen. Eerst pedagogisch: "Om resultaat te boeken moet de thuistaal van de kinderen het Frans zijn." Dat betekent dat er bij het inschrijven een strenge selectie moet gebeuren. Ook moeten de kinderen in het immersieonderwijs les volgen van de derde kleuterklas tot en met het laatste jaar middelbaar.

"En dan is er de realiteit van de scholen in Wallonië", zegt Hariche. "Minder dan de helft van de scholen haalt het vereiste aantal lesuren in het Nederlands. Dat zeg ik niet, dat zegt de inspectie van de Franse Gemeenschap."

Helse onderneming
Volgens Hariche heeft het ook geen zin om in een grote school een immersieafdeling in te richten, om resultaten te halen moet heel de school een immersieschool zijn. Dat komt er op neer dat alleen een nieuwe school in aanmerking komt. "Er is ook geen enkele bestaande school kandidaat," aldus nog Hariche.

Daarbovenop zijn ook de wettelijke hinderpalen niet min. Van de vierduizend leraars uit het Franstalig onderwijs bezit niemand een attest om in een immersieschool in het Nederlands les te mogen geven. En over de mogelijkheid om Nederlandstalige leraars aan te trekken maakt Hariche zich geen illusies: "Het is al een helse onderneming om voldoende leraars te vinden voor de Nederlandstalige stadsscholen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni