| Afgelopen zondag werd zowel in The Crazy Circle (links) als in The Agenda Bxl (rechts) ingebroken.

Inbraken in drie LGBTQIA-bars in Elsene en Brussel

AD
© BRUZZ
17/04/2023

In Elsene en Brussel is er het voorbije weekend ingebroken in drie LGBTQIA+-bars. Volgens de politie en de eigenaars is er echter geen link tussen de drie feiten. 'De timing roept vragen op, maar in Brussel wordt ook gewoon veel ingebroken."

“Zondagochtend werden we opgebeld door de politie. Een buurman had hen gecontacteerd omdat hij veel lawaai hoorde”, zegt Axelle Ninove, mede-eigenaar van The Crazy Circle in Elsene. “Op de camerabeelden is te zien hoe twee mensen het luik optillen en forceren om vervolgens de deur stuk te slaan.” Op camerabeelden zijn de gezichten van de inbrekers duidelijk herkenbaar. De beelden werden intussen overgemaakt aan de politie.

De inbrekers dropen echter af met een magere buit. “Ze hebben de kassa opengebroken, maar die was zo goed als leeg”, zegt Axelle. “Ze hebben ook een laptop vastgehad, maar die lieten de dieven liggen.”

Tegelijk werd het voorbije weekend echter ook ingebroken in twee andere LGBTQIA+-bars, zo bevestigde de politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene. Het gaat om The Agenda aan Plattesteen en Stammbar aan het Fontainas Plein.

Homofobie

De timing van de misdaden doet al snel een verband vermoeden, maar dat is voorlopig nog niet zeker. “We vermoeden geen link tussen de verschillende inbraken omdat ze zich op een queer publiek richten”, liet Robin De Becker van politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene al weten.

Ook Frederique Dasorg van Stammbar is overtuigd dat de schade aan zijn bar niets met homofobie te maken. “Het betreft een man onder invloed van drank of drugs, die omstreeks 4 uur in de ochtend onze vitrine kapotmaakte. Daarna is hij weer rustig vertrokken zonder te roepen of agressief te zijn, heel bizar.” De man werd eveneens vastgelegd op camera, maar is geen bekende onder het barpersoneel. “Ik heb al contact opgenomen met de andere bars en het gaat zeker niet om dezelfde persoon”, aldus Dasorg.

Axelle van The Crazy Circle zegt eveneens niet het gevoel te hebben, geviseerd te zijn geweest omdat de Crazy Circle zich op een queer publiek richt. “Initieel dachten we gewoon aan een ‘normale’ inbraak, maar het klopt dat de timing wel wat vragen oproept. Tegelijkertijd zijn er ook gewoon veel inbraken in Brussel, dus het kan uiteraard toeval zijn.”

The Agenda was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Volgens De Becker heeft de bar ook geen klacht neergelegd en niets laten weten aan de politie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni