Inenting met Moderna-vaccin van start gegaan voor Brussels ziekenhuispersoneel

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 18 januari 2021

Op de Campus Etterbeek-Elsene van het netwerk van Brusselse Iris Ziekenhuizen is het zorgpersoneel uit de frontlinie maandagmiddag voor het eerst gevaccineerd met het vaccin van Moderna. Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) woonde de start van de vaccinatiecampagne voor het ziekenhuispersoneel bij. Als alles goed gaat, heeft al het Brusselse ziekenhuispersoneel dat in contact komt met coronapatiënten een eerste inenting gekregen tegen eind februari.

Zoals afgelopen week bleek toen er onrust ontstond over het vaccin van Pfizer/BioNTech, is de levering van de vaccins nog onderhevig aan wijzigingen. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), die het Brussels vaccinatiebeleid coördineert, heeft voor deze week 8.000 vaccins vrijgegeven om toegediend te worden in de ziekenhuizen. Het gaat om 6.000 vaccins van Pfizer/BioNTech en 2.000 van Moderna.

"Daarmee worden de zorgverleners in de frontlinie deze week gevaccineerd. Het gaat om de spoeddiensten, de Covid-19-afdelingen en de intensieve zorgen. Nadien volgen personeelsleden die soms nog in contact komen met coronapatiënten en vervolgens is het aan de ziekenhuiswerknemers die niet in contact komen met Covid-19-gevallen. Die laatste categorie wordt mogelijk pas ingeënt na de vaccinatie van het personeel eerstelijnszorg", verklaart Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

De meeste Brusselse ziekenhuizen beginnen dinsdag met het vaccineren van hun personeel. Door de recente onzekerheid over de levering van vaccins wordt door de GGC enige voorzichtigheid ingebouwd bij de verdeling. Zo wordt er altijd een stock bijgehouden van een week aan vaccins.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?