Influencer Vidal tiktokt op de piétonnier: ‘Ik promoot ook de lelijke kant van Brussel’

Sofie Beynaerts
© BRUZZ
10/06/2022
© Saskia Vanderstichele | 10 jaar na Picnic the Streets: internetfenomeen, Tiktokker en influencer Vidal Alexe op het de Brouckèreplein.

Er lijkt zich stilaan een nieuwe mensensoort te nestelen in de voetgangerszone: de influencer. Steeds vaker duikt de piétonnier op als decor in foto's en filmpjes op sociale media. Met zijn ruim 400.000 volgers legt internetfenomeen Vidal Alexe uit waarom deze plaats zo in trek is.

Wij kennen Vidal Alexe enkel van zijn TikTok-filmpjes, maar kunnen hem toch zonder veel moeite uit de mensen voor de Beurs pikken. Met zijn hip bedrukte jeansvest, Jordans en de hand in het haar, krijgen we een lichtblauw vermoeden dat de jongen die we spotten weleens een influencer zou kunnen zijn.
Naast hem zijn manager van managementbureau BeInfluence. Ze zijn druk in de weer op Alexes telefoon. Als we hen aanspreken, verschijnt een brede, witte glimlach op Alexes gezicht. Dat we wat te laat zijn, is geen probleem. Hij kon intussen al een story op Instagram plaatsen. We zoeken een rustiger plekje op om te praten en mogen hem tutoyeren. Vidal dus.

“Hier gebeurt elke dag wel iets, van straatmuzikanten tot geïmproviseerde dansoptredens”

Vidal Alexe, TikTok-fenomeen en influencer

Vidal Alexe (26) is voornamelijk bekend door zijn foto's en filmpjes op Instagram en TikTok, twee socialemediakanalen waar hij samen bijna 415.000 volgers op de teller heeft. Hij groeide op in Schaarbeek als kind van Roemeense ouders. Vidal regisseerde in 2021 ook de kortfilm Déconnecté, waarin onderwerpen als zelfvertrouwen en je eigen imago aanvaarden in tijden van sociale media behandeld worden.

10 jaar na Picnic the Streets: internetfenomeen, Tiktokker en influencer Vidal Alexe op het de Brouckèreplein
© Saskia Vanderstichele | Influencer Vidal Alexe maakt filmpjes in de voetgangerszone. “Ambiance verzekerd!”

De influencer vindt de weg dus naar de befaamde piétonnier. Maar hoe komt dat? Vidal steekt meteen van wal, zonder blad voor de mond. “Het ligt eerst en vooral pal in het centrum in een hoofdstad van 1,2 miljoen inwoners, geografisch is dat voor veel content creators interessant,” zegt hij. “Door op de Anspachlaan te filmen, bereikt de content veel meer Brusselaars.”

Omdat Brussel-Stad een van de dichtstbevolkte gemeenten is, bereiken influencers inderdaad een breder publiek, want door de algoritmes van Instagram en TikTok krijgen buurtbewoners die specifieke content te zien. “Het gaat dus vooral om het aantal views,” bekent Vidal. “Een video die ik in mijn kamer film, zal lang niet zo populair zijn als een video in de stad”.

Als hij spreekt over de levendigheid en multiculturaliteit van de piétonnier, licht Vidals gezicht meteen op. “Hier gebeurt elke dag wel iets anders, van straatmuzikanten tot geïmproviseerde dansoptredens. Ambiance verzekerd!”

Vuil

Toch is Vidal ook streng. “Ik vind de voetgangerszone echt niet mooi,” zegt hij. “Net daarom schenk ik er aandacht aan. Om ook die lelijke kant te promoten en zo het imago van de stad te verbeteren.”

Waar hij zich vooral over opwindt, is de algemene netheid van de stad. “We kunnen erover blijven lachen en mopjes maken, maar het is hier vaak écht vuil, dat trekt niet aan,” zegt Vidal. Hij klopt nog net niet op tafel.

Om die pijnpunten aan te kaarten, werkte hij al samen met Net Brussel – de dienst die instaat voor de openbare netheid op Brussels grondgebied – en ging hij mee afval ophalen. “Het valt me op dat Brusselaars geen goede mentaliteit hebben op het vlak van netheid. Waarom gooien ze hun afval niet gewoon in de vuilnisbak?”
Behalve van het afval is Vidal zich ook bewust van de luchtkwaliteit in de stad. “Er zijn mensen die de auto nemen van de Beurs tot aan Centraal Station, dat snáp je toch niet?” Daarom verplaatst hij zich zelf altijd met de fiets door Brussel en toont hij dat op zijn sociale media, om autoloze verplaatsingen te promoten. “Ik denk dat Brussel zeker nog extra autoluwe straten zou mogen krijgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, 10 jaar na Picnic the Streets, TikTok, influencer, Vidal Alexe, piétonnier, voetgangerszone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie