Infrabel vraagt afbraak station Vorst-Zuid

Spoorwegbeheerder Infrabel vraagt een afbraakvergunning voor het stationsgebouw van Vorst-Zuid. Erfgoedvereniging Pétitions-Patrimoine steigert en vraagt de bescherming van het neoclassicistische gebouw uit 1862.

Het station van Vorst-Zuid werd opgetrokken door Auguste Payen, de architect die onder meer ook het oude Zuidstation en het oude station van Brugge tekende (dat later verplaatst werd naar Ronse).

Het gebouw is niet meteen het meest in het oog springende station van het gewest. Aan de ene kant verhindert de Audifabriek het uitzicht op het gebouw. Langs de westzijde scheidt een spoorwegbundel het station van de dichtstbijzijnde straat.

Infrabel wil het station nu afbreken. "Het is crisis, dus hebben we besloten om ons gebouwenpark te rationaliseren. Een van de gebouwen die we daarom willen slopen is het station van Vorst-Zuid", legt woordvoerder Thomas Baeken uit aan brusselnieuws.be. "Het gebouw is mooi, dat klopt. Maar het staat al jaren leeg en het onderhoud kost veel geld. De stopplaats willen we wél behouden."

De maatschappij diende een aanvraag in voor een afbraakvergunning. De overlegcommissie vergadert vandaag dinsdag over die vraag.

Zeldzame getuige
Pétitions-Patrimoine roept de commissie alvast op om het gebouw te redden. "Het stationsgebouw van Vorst-Zuid is een elegant symmetrisch gebouw in de meest pure neoclassicistische stijl. Het is ook een van de zeldzame voorbeelden van stationsgebouwen van de eerste generatie in België."

De vereniging vindt dat het gebouw een klassering meer dan waard is en wijst erop dat ze al in 2009 een aanvraag indiende bij het Gewest. Het Gewest legde die aanvraag echter naast zich neer, stelt de erfgoedvereniging.

Het Brussels Gewest of de gemeente Vorst kan de afbraak van het station nog tegenhouden. "In dat geval zullen we ons daarbij neerleggen", klinkt het bij Infrabel. "Dan onderzoeken we andere pistes: verhuur, verkoop of erfpacht bijvoorbeeld."

Het station van Vorst-Zuid gezien van de overkant van de sporen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?