Infrabel wil opleidingscentrum op site nieuwe wijk Weststation

© David Alliet via Flickr

Tegen half 2019 moet er aan het Weststation een nieuw opleidingscentrum voor spoorbeheerder Infrabel komen. Het centrum komt op de site waar het Gewest een nieuwe wijk plande. Volgens de minister-president zijn beide plannen complementair.

Langs de sporen aan het Weststation in de richting van Beekkant liggen al jaren ettelijke hectaren grond braak. Daar wil Infrabel nu een nieuw opleidingscentrum bouwen, dat er tegen midden 2019 moet staan. De spoormaatschappij wil daar zijn opleidingen en testinfrastructuur centraliseren.

Het directiecomité van Infrabel heeft daarover een beslissing genomen, er is wel nog geen vergunning aangevraagd. Het centrum zou ongeveer twee hectare van de site inpalmen, wat nog meer dan ruimte genoeg zou laten voor andere initiatieven. Infrabel wil officieel nog geen oppervlaktecijfers bevestigen, zolang er geen definitieve bouwplannen zijn.

Vervoort: 'Dwarsboomt onze plannen niet'
Op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) is men op de hoogte dat Infrabel plannen in die richting had. "Er is overleg geweest met de bouwmeester, Infrabel en Eurostation", klinkt het. "Dit dwarsboomt zeker onze plannen voor de site niet. Het past binnen wat wij met de wijk willen aanvangen."

In het regeerakkoord staat de site namelijk ingekleurd als een van de tien locaties die de Brusselse regering in deze legislatuur wilde ontwikkelen. De regering wil er woningen, scholen, kantoren en bedrijfsruimte onderbrengen. In september zou een masterplan voor de site naar voor worden geschoven.

Groen: 'Werk maken van tijdelijk park'
Bij Groen is men verrast dat het Gewest op de hoogte is van de plannen. "Bij een interpellatie twee weken geleden zei Vervoort nog dat hij van niets wist", zegt parlementslid Arnaud Verstraete. "Dat er een opleidingscentrum is een goede zaak, onder meer omdat dit jobs oplevert. Men moet hiervan gebruik maken om de ontwikkeling van de rest van de site in een stroomversnelling te brengen. Die gaat nu nog te traag."

Zowel Verstraete als zijn collega Annemie Maes wil echter niet wachten op plannen om met de site al aan de slag te gaan. "De buurt heeft dringend nood aan groen en speelruimte", zegt Maes. "Wij vragen daarom dat er werk wordt gemaakt van een tijdelijk park."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?