Instapbegeleiding op noord-zuidas

Om de trams op de noord-zuidas beter te benutten, werkt de MIVB sinds oktober met instapbegeleiders. Die helpen de doorstroom van reizigers te verbeteren, door ze bijvoorbeeld aan te manen om niet bij de tramdeuren te blijven plakken. Als het pilootproject succes heeft, wordt het uitgebreid.

De trams op de noord-zuidas mogen dan de modernste en grootste zijn waarover de MIVB beschikt, tijdens de spits is het nu nog vaak drummen om een plaatsje te veroveren.

Om de periode tot de levering van nieuwe stellen te overbruggen, bedacht de maatschappij een pilootproject: een groep tijdelijk ongeschikte bestuurders helpt de reizigers om vlotter in te stappen en de capaciteit van de trams op Brusselse drukste tramas beter te benutten.

"De begeleiders wijzen reizigers op lege plaatsen in de trams, vragen ze om niet te dralen aan de deuren na het instappen en maken de passagiers ook attent op sluitende deuren," legt de MIVB-woordvoerster uit aan brusselnieuws.be. "We vragen ze ook uitdrukkelijk om mensen niet de trams in te duwen zoals in Japan gebeurt."

De begeleiders, die momenteel met zes zijn, worden ingezet op de drukste momenten van de dag.

Op het metronet is overigens al jaren een ploeg actief die kijkt of de deuren van de metro dicht mogen en daarbij rood-groene bordjes gebruikt. De instapbegeleiders op de noord-zuidas worden uitgerust met fluitjes.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook