© Didier Lebrun | Het museum maakt via dit kader zichzelf tot voorwerp van de tentoonstelling.

Internationale pers voorzichtig positief over AfricaMuseum

JP
© BRUZZ
10/12/2018

Het gerenoveerde AfricaMuseum, dat afgelopen weekend heropende, kon op veel belangstelling rekenen in de internationale pers. Er klinken voorzichtig positieve geluiden, al spreken kritische stemmen ook over restitutie.

Een "briljante, verleidelijke mengelmoes van oud en nieuw," schrijft The Economist over het gerenoveerde museum. "Of de koloniale onderneming nu een bron van nationale trots of schaamte is, de rijkdom en diversiteit aan schatten zijn een wonder," klinkt het lovend. Wel is directeur Guido Grysseels zich volgens het Britse weekblad zeer goed bewust van de gruweldaden van Leopold II, en het schrikbewind van zijn koloniale bestuur. "Het museum veroordeelt die daden," schrijft het blad.

Andere media stellen hun oordeel uit. Met titels als ‘Belgium’s Africa Museum Had a Racist Image. Can It Change That?’ (New York Times), ‘Hoe dekoloniseer je een koloniaal museum? (Trouw) of ‘Will Belgium’s African museum shed ghosts of its past?’ (The Hindu) of stellen heel wat journalisten zich afwachtend op: het museum zal haar belofte in de toekomst moeten waarmaken.

Restitutie

Verschillende kranten leggen de link naar de recente uitspraak van de Franse president Emmanuel Macron, die beloofd heeft om twintig stukken terug te geven aan Benin. "We zijn laat vergeleken met de andere landen," zegt Mireille-Tsheusi Robert van de vereniging Bamko-Cran in de Franse krant Libération. Voor haar is het duidelijk: een onafhankelijke commissie moet zo snel mogelijk de werken inventariseren om te zien waar ze vandaan komen. Vervolgens moet er een tijdschema en een standaarddocument die als leidraad dienen voor restitutie.

Ook in Congo is de discussie niet ongemerkt voorbij gegaan. Times Congo schrijft dat het land cultureel en financieel enorm zou kunnen profiteren van de teruggave van de werken. Dat mag echter niet overhaast gebeuren. "Op dit moment heeft Congo niet de juiste infrastructuur om deze rijkdom op adequate manier te herbergen," klinkt het.

Het Canadese medium CBC News tot slot, kiest voor een andere insteek, en vraagt Pierre Kompany (ProGanshoren), de in Congo geboren burgemeester van Ganshoren, naar zijn mening over het museum. Volgens hem zet België stappen in de juiste richting, maar moet het land harder werken om het verleden te erkennen voordat het zich ervan kan bevrijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, AfricaMuseum, restitutie, Congo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni