Inzamelpunt voor hulpmiddelen naar Oekraïne moet verhuizen

© PhotoNews
| Paleis 8 op de Heizel.

Het inzamelpunt aan Paleis 11, waar hulpmiddelen voor Oekraïne werden verzameld, zal moeten verhuizen. Door de sterke daling van het aantal donaties stelt Brussels Expo dat de ruimte niet meer efficiënt benut wordt. Momenteel is Paleis 8 de meest waarschijnlijke locatie.

Paleis 11 diende drie maanden lang als inzamelpunt voor hulpgoederen voor Oekraïners. Verschillende organisaties, het Brussels Gewest en de Oekraïense ambassade werkten allemaal samen om hulp te bieden aan mensen in de conflictzone. Het initiatief moet binnenkort wellicht verhuizen door het dalend aantal vrijwilligers en donaties.

In het prille begin van de oorlog kreeg de Oekraïense ambassade dagelijks tientallen donaties. Al snel bleek het gebouw van de ambassade te klein voor de overvloed aan hulpmiddelen, en gingen ze bij de Belgische overheid hulp zoeken. Brussels Expo bood hulp aan door een verzamelpunt in Paleis 11 te openen.

“Toen de oorlog net begonnen was, kregen we tussen de 200 en 500 geladen auto’s per dag. Inmiddels is dat cijfer sterk gedaald. Vandaag krijgen we amper twee of drie auto’s over de vloer,” zegt Brusselse Oekraïner Sergiy Lytvyn, voorzitter van de organisatie Renaissance de la Nation, een organisatie die hulp biedt aan Oekraïense vluchtelingen.

1.300 ton

Sinds de opening van het inzamelpunt reden er alvast 70 vrachtwagens naar Oekraïne, goed voor ongeveer 1.300 ton aan hulpgoederen. Het gaat vooral om medicijnen en ziekenhuisapparatuur. “Daarnaast vervoeren wij veel voedsel, kleren en dekens,” aldus Lytvyn.

De producten werden gegeven door verschillende organisaties zoals bijvoorbeeld vzw BEforUkraine. Een groot deel kwam evenwel van privépersonen. “Ik snap dat de donaties beperkt zijn, mensen hebben maar zoveel in huis,” verklaart de voorzitter van de organisatie.

Lytvyn gebruikte samen met zijn partner Andriy Pasynok zijn connecties via hun bouw- en renovatiebedrijf en vonden zo vrachtwagens die de hulpmiddelen tegen een bescheiden prijs vervoeren. Helaas kunnen transportbedrijven momenteel minder hulp aanbieden, hoofdzakelijk te wijten aan de stijgende levenskosten,” aldus Lytvyn.

De voorzitter is niet van plan te stoppen met de donaties, hij wil nog ziekenwagens, ziekenhuisbedden, ziekhuismateriaal en andere hulpmiddelen aan zijn land leveren. “Momenteel wachten wij op een grote levering medicijnen en insuline uit de Verenigde Staten. Ik ben alle partners die mij met dit initiatief hebben geholpen enorm dankbaar.”

Paleis 8

Hoewel nog niets officieel is, zijn alle ogen momenteel gericht op Paleis 8 als nieuwe inzamelruimte. De ruimte is kleiner en is beter geschikt voor het dalend aantal donaties. De Oekraïense ambassade en Brussels Expo proberen samen een oplossing te vinden. “We denken dat het beter is als we maar één à twee dagen per week inzamelmomenten organiseren. Het aantal donaties is momenteel te klein om op volle toeren te draaien", zegt Emin Luka, operationeel directeur bij Brussels Expo.

“We hebben de ruimte drie maanden kunnen benutten. We merken zelf ook dat het niet meer noodzakelijk is om zo’n groot inzamelpunt te hebben. Het kost ook veel geld aan de stad, we snappen deze stap van Brussels Expo volledig”, zegt een diplomaat van de Oekraïense ambassade aan BRUZZ. De beslissing wordt meer dan waarschijnlijk volgende week genomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?