Iraanse diplomaat aangehouden door onderzoeksrechter

© VRT

De Iraanse diplomaat die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de verijdelde aanslag op een bijeenkomst van de Iraanse oppositiepartij MEK, is woensdag door de onderzoeksrechter aangehouden. Dat heeft het federaal parket meegedeeld.

De Iraanse diplomaat was dinsdag al door de Duitse gerechtelijke diensten aan ons land overgeleverd. Hij werd woensdag door de onderzoeksrechter verhoord en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.
De man die een diplomatieke post betrok in Oostenrijk en door de Iraanse oppositie geïdentificeerd wordt als de 46-jarige Assadollah Assadi, is een van de vier verdachten die eind juni en begin juli bij politieacties in Duitsland, Frankrijk en België werd opgepakt. Alle vier bevinden ze zich nu in voorlopige hechtenis, op verdenking van poging tot terroristische moord en voorbereiding van een terroristisch misdrijf.

De vier zouden eind juni een aanslag hebben beraamd tegen een bijeenkomst van oppositiepartij MEK in Villepinte, in de buurt van Parijs. Op 30 juni, de dag van de conferentie, was een Belgisch stel van Iraanse afkomst opgepakt in het Sint-Pieters-Woluwe. In hun auto werd ongeveer 500 gram van de springstof TATP aangetroffen.

Assadollah Assadi zou deel uitmaken van het Iraanse ministerie voor Inlichtingen en Veiligheid en zou als taak gehad hebben de oppositiegroepen in het buitenland in het oog te houden en te bestrijden.
In hetzelfde onderzoek werd eerder al Merhad A., een 54-jarige man van Iraanse afkomst, door Frankrijk overgedragen aan het Belgische gerecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?