Jacques Brelpark is ziek

Geurhinder, zieke bomen, platgewalste wandelpaden, allesoverwoekerende vegetatie: het Jacques Brelpark moet dringend gerenoveerd worden. De gemeente wil het plan in samenspraak met de buurtbewoners opstellen en heeft een consultatievergadering belegd voor woensdag 13 januari.

Het Jacques Brelpark, op de grens met Ukkel, dicht bij de Kersbeeklaan en de Neerstalsesteenweg, is een vrij onbekend groen pareltje. Het dankt zijn naam aan het standbeeld van de bekendste Brusselse chansonnier. Naast de tamme kastanjes en hazelaars vind je er ook Joséphine, met haar meer dan driehonderd lentes niet alleen de oudste, maar ook de grootste boom van Brussel. Sinds 1993 is het park beschermd.

Maar het Jacques Brelpark heeft zijn beste tijd gehad. Om het stukje groen weer aantrekkelijk te maken komt er op termijn een grondige renovatie. Hiervoor voerde de overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer al een historische studie en een landschapsstudie uit, die de inwoners kunnen inkijken. Het grootste pijnpunt is ongetwijfeld de geurhinder. "Oorspronkelijk mondden heel wat beekjes in de vijver van het park uit," zegt waarnemend schepen van Openbare Werken Annie Richard (Ecolo). "Maar door de vele verbouwingen in de buurt is de watertoevoer helemaal verstoord en ligt het water stil, met geurhinder tot gevolg. Om de stank weg te krijgen moeten we circulatie kunnen creëren, maar daarvoor moeten we helaas wachten op resultaten van het onderzoek."

Wat Richard al wel weet, is dat de kastanjebomen, die een mooie allee vormen, zullen moeten sneuvelen. "Ze zijn ziek en vormen op termijn een gevaar voor de wandelaars."

Dat de gemeente stilaan zicht krijgt op de pijnpunten van het park, betekent nog niet dat ze pasklare oplossingen heeft. "We zullen de studie grondig analyseren en op basis daarvan een renovatieplan opmaken," zegt Richard. "Maar het zal niet voor morgen zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?