Jambon: "Er zijn geen transitmigranten meer op snelwegparkings"

Updated: 04-02-2018 - 14:05
gb.jpg
© Google Maps
| De komende drie maanden wordt de parking in Groot-Bijgaarden extra beveiligd worden.

Het aantal transitmigranten op snelwegparkings is tot nul herleid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zondag bij VTM Nieuws. De migranten zijn echter niet verdwenen, dus wordt er nu meer op bijvoorbeeld treinen en bussen gecontroleerd.

Begin deze week ontplooide Jambon een actieplan om de smokkel van illegale transitmigranten aan banden leggen. Er volgden extra controles op vijf snelwegparkings richting de kust, van zonsondergang tot zonsopgang, onder meer op het parkeerterrein aan de E40 in Groot-Bijgaarden.

"Begin deze week werd een zeventigtal mensen aangetroffen op die parkings, tegen het einde van de week is dat tot nul herleid", aldus Jambon.

"Daarmee zeg ik niet dat het probleem is opgelost, we zijn daarom ook controles op onder meer treinen en bussen aan het doen. Ons actieplan zal heel wendbaar optreden over de verschillende parkings en vervoersmodi. Mensensmokkelaars zoeken de weg van de minste weerstand."

Wet op woonstbetreding

De voorbije week was er veel te doen over het wetsontwerp omtrent woonstbetredingen. Na veel kritiek uit verschillende hoeken werd het meerderheidsvoorstel, dat mogelijk moet maken binnen te vallen bij uitgeprocedeerde sans-papiers, terug naar de regeringstafel gestuurd?

"Maar we zijn vast­be­ra­den om ermee door te gaan. In een recht­staat moet je het recht soms af­dwin­gen", zegt Jambon bij VTM. "Nu heerst on­dui­de­lijk­heid bij de po­li­tie of ze een wo­ning kun­nen bin­nen­gaan of niet. In som­mi­ge ar­ron­dis­se­men­ten ge­beurt dat wel, in an­de­re niet."

"Daar­om heb­ben we een wets­ont­werp uit­ge­werkt. Als il­le­ga­len zich in een wo­ning be­vin­den, moet de po­li­tie daar toch kun­nen bin­nen gaan?", aldus Jambon. "Maar als er wet­te­lij­ke be­zwa­ren zijn, dan moe­ten we het wets­ont­werp aan­pas­sen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?