Jambon: ‘Normaal dat Mayeur Kanaalplan nog niet ziet’

“Het klopt dat Yvan Mayeur nog niet echt betrokken is bij het Kanaalplan. We zijn begonnen met Molenbeek en Vilvoorde,” zo reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) via zijn woordvoerder op de uitspraken van de burgemeester van Brussel. Mayeur (PS) zei in De Standaard: “Dat hele plan is fake. Voor mij is er geen Kanaalplan.”

Het Kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jambon ging in februari van start. Het moet radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme tegengaan in de kanaalzone in en naast Brussel.  Tegen 2019 wil de overheid 300 extra politiemensen inzetten in de gemeenten Vilvoorde, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Brussel-Stad, Sint-Gillis, Anderlecht, Koekelberg en Sint-Joost-ten-Node.

De 70 eerste extra werkkrachten waren voor de politiezones Brussel-West en Vilvoorde-Machelen. Begin deze maand kwamen daar 39 mensen bij in de zones Hoofdstad Elsene, Noord en Zuid. Dat de uitvoering van het Kanaalplan zou starten in Sint-Jans-Molenbeek en Vilvoorde en dan zou uitbreiden naar de andere zes gemeenten was van bij het begin vastgelegd en zo gecommuniceerd.

Eerst evalueren
Binnen een tweetal weken, nog voor het einde van de maand september, volgt een eerste tussentijdse evaluatie van het Kanaalplan. “Mayeur zal heel hard uitgenodigd worden. Het Kanaalplan zal enthousiast geëvalueerd worden, met hem,” zegt woordvoerder van minister Jambon Olivier Van Raemdonck aan BRUZZ.

Op basis van die evaluatie wordt beslist hoe de verdere aangroei van politiemensen gebeurt. “Het klopt dat het plan bij Mayeur nog niet echt in werking is. Het is Hans Bonte (de burgemeester van Vilvoorde, SP.A n.v.d.r.,) die nu iets kan zeggen, en vooral Françoise Schepmans (Sint-Jans-Molenbeek, MR n.v.d.r.) die nu iets kan zeggen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?