Jan De Cock: ‘Brussel is vuil en inspireert niet’

Jan de Cock BRUZZ 1523 Jan de Cock BRUZZ 1523
© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele

Kunstenaar Jan De Cock gaat weg uit Kuregem. In het programma De Afspraak noemt hij de multiculturele samenleving in Brussel mislukt. Dinsdag geeft hij een persconferentie over zijn laatste tentoonstelling in zijn ateliers.

“Ik zie niks moois meer in Brussel. Ik zie wat verkeerd loopt, maar ik mag er niks over zeggen. Een aantal woorden mag ik niet meer gebruiken. De multiculturele samenleving is in elk geval niet geslaagd.”

Jan De Cock lucht zijn frustraties over Brussel, maandagavond in De Afspraak op Canvas. Na 40 jaar Brussel trekt hij weg uit de stad. Een softwarebedrijf neemt zijn ateliers over.

“Er wordt niet naar mij geluisterd. Waarom zou ik blijven energie steken, met mijn talent en visie, om een verschil te maken in een buurt, als ik de politiek of de mensen met de centen niet meer meekrijg om mij in mijn overtuiging te ondersteunen?", aldus De Cock.

De Cock stelt vast dat hij “een heel goede kunstenaar is met een prachtig oeuvre” en wil een wedergeboorte bespoedigen. En dat kan niet in Brussel: “Brussel is vuil, Brussel is smerig en inspireert niet.”

'Geen sociaal assistent'

Hij hekelt de multiculturele samenleving: “In een maatschappij waarin alle mensen gelijk moeten zijn, ben ik liever een buitenlander weg van mijn geboortestad dan een gijzelaar in mijn thuisstad. Nu is het: Jan De Cock zal het wel oplossen. Ik heb 300 man binnen gehad in mijn atelier.”

De kunstenaar verwijst daarbij naar een paar jaar geleden, toen hij leerlingen van Sint-Lukas onderdak bood. “Maar ik ben geen sociaal assistent, hè.”

Dinsdag opent De Cock zijn laatste tentoonstelling in Kuregem, ‘From Brussels with love’. Hij geeft dan ook een persconferentie. Daarna trekt hij enerzijds naar West-Vlaanderen, in de omgeving van Brugge, en anderzijds naar het noorden van Turijn in Italië. Daar heeft hij nieuwe ateliers opgezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?