Het Zuidstation krijgt één groot dak dat alle perrons overspant. Over enkele weken moet er duidelijkheid komen over de plannen van sterarchitect Jean Nouvel. Kersvers Brussels bouwmeester Olivier Bastin weet van niets.

De laatste herinrichtingsplannen voor het Zuidstation en omgeving voorzien een overspanning van alle perrons. Dat schrijft de krant Le Soir. De wijziging zorgt ervoor dat de al geplande renovatie van de perrons even wordt uitgesteld om dubbel werk te vermijden.

Over enkele weken zou er duidelijkheid moeten zijn over hoe het vernieuwde Zuidstation en omgeving er gaan uitzien. De NMBS Holding en haar immobiliëndochter Euro Immo Star discussiëren daar momenteel nog over met het Brussels Gewest en het bureau van de Franse architect Jean Nouvel.

Bouwmeester Bastin: 'nooit op de hoogte gebracht'
De nieuwe Brusselse bouwmeester Olivier Bastin is niet gelukkig met de gang van zaken. "Men heeft mij nog nooit van de plannen op de hoogte gebracht", zegt hij woensdag in De Morgen. "NMBS Holding gaat haar eigen gang en de buitenwereld heeft er geen idee van hoe hun besluiten tot stand komen."

"Het zou goed zijn mocht de NMBS Holding wat meer informatie geven", aldus nog Bastin aan brusselnieuws.be. "Niet alleen aan mij als bouwmeester maar ook aan het grote publiek. Het is tijd voor een nieuwe cultuur bij projecten van dergelijk belang."

Integratie in omgeving
Nouvel werd de voorbije maanden al een paar keer in verband gebracht met het Zuidstation maar nu is het zeker dat de Franse sterarchitect het station onder handen neemt. Ook andere architecten lanceerden eerder ideeën voor het Zuidstation en omgeving, bij voorbeeld de V Towers van het Brusselse bureau A2RC (zie beeld).

Het project van Nouvel zou een integratie van het station in de omliggende wijken omvatten. Eerder was al sprake van een loopbrug, die de Frankrijkstraat en de Fonsnylaan zou verbinden. Die zou er volgens Le Soir nu toch niet komen.

Nouvel is onder meer bekend voor het Quai Branlymuseum in Parijs (met zijn vegetale façade) en de Agbartoren in Barcelona. Momenteel werkt zijn bureau ook aan het toekomstige Louvrefiliaal in het emiraat Abu Dhabi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni