Het toelatingsexamen arts en tandarts in Brussels Expo op 3 en 4 juli 2018

| Studentenexamens, voor de coronatijd

Jobonzekerheid tast geluksgevoel van studenten aan

LG
30/05/2020

De Coronacrisis heeft ons geluksgevoel weinig aangetast. Dat blijkt uit de jaarlijkse Nationale Geluksonderzoek. Maar de studenten zien de toekomst wel somberder door deze crisis. "Ik ben voor het eerst onzeker of ik wel een job zal vinden."

Eerst de algemene cijfers. De levenstevredenheid steeg tussen 2019 en 2019 van 6,55 naar 6,73 op 10 net voor de crisis. Tijdens de crisis is die terug lichtjes gedaald naar 6,62 . De coronacrisis zorgt ervoor dat de Belg meer angst ervaart, maar heeft ook positieve effecten. Zo voelen de Belgen zich gemiddeld net extra verbonden met elkaar, wat een positief gevoel van solidariteit creëert. Wel is er één negatieve factor die er met kop en schouders bovenuit steekt: eenzaamheid.

Het nationaal geluk werden gemeten aan de hand van 8 parameters: slaapkwaliteit, veiligheid, subjectieve gezondheid, het hebben van werk op actieve leeftijd, zinvol leven, autonomie en betrokkenheid, tevredenheid met de financiële situatie en gemoedsrust. De parameters werden onder andere gebaseerd op de welbekende behoeftepiramide van psycholoog Abraham Maslow.

Op de werkvloer laat het onderzoek vooral zien dat extremen toenemen - mensen kunnen onthaasten, hoeven geen files te trotseren, kunnen hun werk in sommige gevallen meer op eigen tempo doen en krijgen meer vrijheid in hun planning. Bij die groep neemt de werkvreugde toe - voornamelijk bedienden merken dus weinig achteruitgang op vlak van welbevinden.

Daarnaast zijn er groepen die de werkzekerheid zien dalen of die willens nillens op de werkvloer moeten verschijnen onder moeilijke omstandigheden. Die twee groepen doen het dan weer opmerkelijk minder goed. Het gaat dan voornamelijk om arbeiders.

De Belg focuste in de coronadagen minder op roem en imago en heeft tijdens de crisis een versterkt gemeenschapsgevoel ervaren. De solidariteit neemt toe, en daar vaart het geluksniveau wel bij. Een gevoel van betrokkenheid speelt doorgaans dan ook een grote rol in het algemeen welzijn, zowel privé als professioneel.

Teruggefloten

Opmerkelijk in het onderzoek, afgenomen door levensverzekeraar NN Belgium en de Universiteit van Gent (waar de levensverzekeraar een leerstoel heeft), is dat vooral studenten en arbeiders het erg moeilijk kregen tijdens de crisis. Hun geluksniveau daalde met meer dan 5% in de metingen over een jaar tijd. Het geluksniveau van studenten daalde zelfs van 6,73 naar 6,01.

Ook Lindsay Gijbels, studente klassieke dwarsfluit aan het Brusselse conservatorium, werd geïnterviewd voor het onderzoek. Zij leefde tussen twee extreme werelden: het missen van optreden, les krijgen én zelf les geven, de onzekerheid in de cultuursector , en daarnaast het gezinsleven in het hard getroffen Limburg.

"Ik ben nog nooit zo onzeker geweest over een job vinden in de toekomst"

Lindsay, studente conservatorium

"In Limburg is er veel groen en heb ik het goed gehad, maar ik ben toch blij dat ik terug in Brussel ben nu", geeft de 23-jarige studente toe. "Ik kon niet altijd ongestoord muziek oefenen en mijn ouders konden niet altijd ongestoord werken. Mijn moeder is ook risicopatiënte, dus waren we allemaal extra voorzichtig. Ik probeer nu nog steeds de regels te respecteren en niet te veel mensen te zien om haar niet in gevaar te brengen als ik terug naar Limburg ga."

Gezocht: vertrouwen

"Mijn vrienden die freelance muzikant zijn, kunnen nu geen kant op", vertelt Lindsay. "Ik ben nog nooit zo onzeker geweest over een job vinden in de toekomst. Het vertrouwen in de sector is klein, zelfs het aantal inschrijvingen in de muziekschool waar ik werk, is teruggelopen. Nochtans vind ik cultuur en muziek wel belangrijk voor het algemeen geluk. Voor mij is het essentieel om te spelen om gelukkig te blijven, en ik heb voor mijn beroep gekozen omdat ik er mensen mee raak. "

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Nationaal Geluksonderzoek , tevredenheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni