Jodogne bepleit controle op brandveiligheid isolatie gevels

© Laury Munoz

‘Is de Brusselse brandweer voldoende voorbereid om op een gelijkaardig incident te reageren?’, vroeg Vincent Dewolf, MR-afgevaardigde voor het Brussels parlement woensdag aan bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne. Hij verwees naar de uitslaande brand in de Londense Grenfeltoren, waar in juni tachtig mensen omkwamen. 

Jodogne erkende dat het aantal preventieve inspecties en controles wat betreft brandveiligheid in flatgebouwen lager ligt dan vooropgesteld in het actieplan van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH), maar verwacht wel verbetering. De DBDMH nam dit jaar 11 nieuwe brandweerofficieren aan en versterkte de preventiedienst met ingenieurs. “Het aantal plaatsbezoeken zal dus de hoogte in kunnen gaan”, verklaarde Jodogne.

Reglementering gevelrenovatie is federale bevoegdheid
Jodogne betreurt wel dat de DBDMH niet bevoegd is om bij gevelrenovaties te controleren welke isolatiematerialen er gebruikt worden. De brand in de Londense Grenfelltoren zou zich zo snel verspreid hebben doordat de gevel met brandbare materialen gerenoveerd werd.  

"We zouden hier graag regelgeving rond hebben, maar dat is een federale bevoegdheid", zegt Jodogne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?