Jongeren en de BIS Award: 'Dit heeft mij erdoor geholpen'

Matthias Vanheerentals
© Brussel Deze Week
09/12/2011
Vijftien jongeren hebben de afgelopen vier jaar deelgenomen aan de BIS Award, een experimenteel project van Foyer. Ze kregen de kans om hun talenten te ontwikkelen. “De lat kwam steeds hoger te liggen.”

De afgelopen vier jaar heeft de Jongerenwerking van Foyer weer vijftien kansarme jongeren intens begeleid op het vlak van studie, sport en vrijwilligerswerk. De deelnemers moesten een individueel en op maat samengesteld takenpakket tot een goed einde brengen: daarin zat sport, studie, sociaal vrijwilligerswerk, maar ook bijvoorbeeld expeditie. "De jongeren stelden in overleg met hun projectcoördinatoren jaarlijks hun pakket samen," zegt Anne-Sophie Van der Bracht van Foyer. "Ze konden zelf voorstellen op tafel gooien. Vervolgens werden de doelen bepaald: wekelijks twee keer trainen, of de punten voor wiskunde optrekken, leren zwemmen, gitaar spelen, een scheidsrechterscursus volgen. De lat werd steeds hoger gelegd. Zo deden de jongeren ook vrijwilligerswerk, zoals plantjes verkopen voor Kom op tegen Kanker."

De jongeren zijn enthousiast over hun deelname. Ayoub Ben Abdeslam (17) uit Molenbeek volgde een cursus tot atletiektrainer. "Ik ben nu hulptrainer bij Foyer. Ik geef les aan vijftien kinderen van negen en tien jaar. Tijdens de vakanties ben ik ook monitor op de VGC-speelpleinen. Mijn zelfvertrouwen en sociale vaardigheden zijn er enorm op vooruitgegaan." Ines Sahraoui (18) uit Laken heeft ook een animatorcursus gevolgd. "Ik heb al op heel wat VGC-speelpleinen gestaan, in Oudergem, Ganshoren en Jette. Nu ben ik bezig met een opleiding tot hoofdanimator. Vroeger wist ik mijn weg niet goed, zeker niet op school. Ik studeerde toerisme, maar dat lukte niet. Deze projecten hebben mij erdoor geholpen." En dan is er Diego Del Rio (18) uit Denderleeuw, Colombiaan van origine: "Speelpleinen hebben me geholpen om erachter te komen wie ik ben. Vroeger kende ik mijn plaats niet in de samenleving, ik was niet so­ciaal. Nu ben ik heel actief en heb ik vrienden en kennissen." Nabil Fallah (17) uit Molenbeek is ook heel enthou­siast. "Ik volgde een cursus scheidsrechter en een trainerscursus. Nu ben ik opgeklommen tot trainer bij de Vlaamse Basketliga. Ik geef trainingen in Brussel, maar ik ga ook wedstrijden fluiten in Vlaams-Brabant. Ik krijg daar zelfs een vergoeding voor."

Het project is belangrijk geweest, concludeert Van der Bracht. "Heel wat jongeren uit kwetsbare buurten zitten in een negatieve spiraal en kampen met een minderwaardigheidscomplex. Om dit te doorbreken werken we resoluut in de diepte. Zelfontplooiing staat centraal. En jaarlijks evalueren we de prestaties." De eerste editie van BIS Award liep van 2002 tot 2006, de tweede van 2007 tot nu.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni