Jongeren poetsten de 458 struikelstenen in Brussel

© Belga
28/04/2022

Ter gelegenheid van "Yom HaShoah", de herdenking van de slachtoffers van de Shoah, verzamelden woensdagnamiddag meer dan 80 mensen in het Joods Museum in Brussel. In het kader van het initiatief "Make Their Memories Shine" poetsten de deelnemers nadien de 458 struikelstenen (herinneringsstenen) die verspreid liggen over 313 plaatsen in het Brussels Gewest.

Onder meer burgemeester Philippe Close (PS) woonde de plechtigheid in het Joods Museum bij. Hij benadrukte de diversiteit van de hoofdstad en benadrukte het belang van tolerantie. Costel Nastasie, voorzitter van de vereniging Roma Dignity, sprak namens de zigeunergemeenschap die ook een doelwit was tijdens de holocaust.

"Het idee is te laten zien dat achter de uitroeiing van de Joden, mensen met achter- en voornamen schuilen: vaders, moeders, kinderen en niet alleen een nummer," legde Close uit. "Vandaag met deze schoonmaak heeft dit symbolische initiatief het mogelijk gemaakt om ze in de stad te laten bestaan. Dat mensen stoppen en zien dat we het hier hebben over mensen wiens leven is verwoest door de deportatie."

De deelnemers - vooral jongeren, zowel joden als niet-joden - verspreidden zich nadien naar de verschillende gemeenten van het gewest.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni