Jongeren willen liever lief van zelfde herkomst

Uit onderzoek van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) blijkt dat jongeren in grootsteden veel meer openstaan voor vriendschappen met leeftijdsgenoten van andere herkomst dan vijf jaar geleden. Relaties zoeken jongeren nog steeds in eigen kringen: 71 procent van de Belgische jongeren verkiest toch een Belgisch lief. 

Deze cijfers komen uit het verslagboek “Jongeren in Cijfers en Letters 4”, een onderzoek in opdracht van minister van Cultuur, Jeugd en Brussel, Sven Gatz (Open VLD). Hierin werden jongeren uit grootsteden Brussel, Gent en Antwerpen vergeleken met jongeren uit niet-grootsteden.

Een meerderheid van minderheden

“De steeds groeiende diversiteit in grootsteden heeft een positieve invloed op interetnische vriendschappen”, zegt Jessy Siongers, sociologe aan de VUB en Ugent. “Dat is ook zo in Brussel, een majority-minority stad, een stad waarbij de meerderheid van de bevolking bestaat uit minderheden”, aldus Siongers.

De meerderheid van de Brusselse jeugd, zo’n tachtig procent, heeft buitenlandse roots. In Gent geldt dat voor de helft van de jongeren, in Antwerpen gaat het om zeventig procent.

De verschillen tussen beide groepen zijn toch opvallend. In regio’s buiten de grootsteden zou immers 25,5 procent van de Belgische jeugd geen enkele vriendschapsrelatie hebben met iemand andere herkomst. In de grootsteden is dat slechts 7,1 procent.

Geografische voorkeur

Volgens Siongers bestaat er een onderscheid tussen aantrekkelijke en minder aantrekkelijke etnische groepen. Hoe dichter een land ligt bij het eigen land van herkomst, hoe aantrekkelijker. Uit cijfers blijkt dat vooral Bulgaren, Turken en Marokkanen sneller negatief beoordeeld worden door Belgische jongeren.

Die houding tegenover personen van Turkse en Marokkaanse herkomst is duidelijk positiever in grootsteden.

Belg zkt. Belgisch lief

Hoewel jongeren in de grootsteden meer openstaan voor andere nationaliteit op vlak van vriendschappen, is dat niet het geval als het over de liefde gaat. Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren geeft aan dat liever een relatie te beginnen met iemand van dezelfde herkomst. Zo wil 63,5 procent van de jongeren met Marokkaanse herkomst een Marokkaans lief, 71 procent van de Belgen wilt een Belgisch lief, en 72 procent van de Turkse jongeren verkiest een lief met Turkse roots.

Volgens Siongers komt dit omdat culturele verschillen en gewoontes een belangrijkere rol spelen in relaties dan bij vriendschappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?