Joods Museum blijft dicht na aanslag

© Jo Voets

In tegenstelling tot eerdere berichten blijft het Joods Museum in de Miniemenstraat de eerste dagen gesloten. Het museum krijgt dinsdag wel bezoek van een reeks prominenten.

Het Joods Museum zal de eerste dagen zijn deuren nog niet openen. Dat heeft Chouna Lomponda, de woordvoerster van het museum, dinsdagnamiddag gemeld. Pas als de gerechtelijke autoriteiten daarvoor hun toestemming hebben gegeven en de psychologische opvang voor het personeel geregeld is, zal het museum opnieuw opengaan. "Vermoedelijk zullen we pas ten vroegste begin volgende week de deuren kunnen openen."

Ondertussen heeft de grootrabijn van Brussel en Europa, Albert Guigui, het museum bezocht. “Het is niet zomaar een aanval op de Joodse gemeenschap van Brussel of België, dit is een aanval op de hele Joodse gemeenschap over de hele wereld en een aanval op alle democratische waarden," zei hij tijdens zijn bezoek.

Ook het hoofd van de Joodse gemeenschap van Rome, Riccardo Pacifici, bezocht dinsdag het museum om zijn steun te betuigen aan de slachtoffers en de Joodse gemeenschap van België. Uit solidariteit was het Joods Museum van Rome maandagavond gratis open.

Later in de namiddag kwamen ook aftredend premier Elio Di Rupo, de Franse president François Hollande, de Italiaanse regeringsleider Matteo Renzi en Europees parlementsvoorzitter Martin Schultz naar het museum naar aanleiding van de schietpartij die aan minstens drie mensen het leven kostte.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?