Julien Deby wil de groene zones van zijn gemeente proper houden

© Sabina Frère
| Julien Deby tijdens zijn activiteit.

Julien Deby, inwoner van Sint- Lambrechts-Woluwe, heeft er tijdens de vakantie zijn doel van gemaakt de natuur in zijn gemeente te verlossen van het vele afval. Hij wil uiteindelijk een groot evenement op poten zetten om al het ingezamelde afval weg te slepen.

Julien Deby werkt in de informaticasector. Vier jaar geleden begon hij met 'clean walking' tijdens zijn vrije tijd en in de weekends, zo vertelt hij aan BRUZZ. Clean walking betekent het verwijderen van afval uit een gebied, meestal tijdens het wandelen.

Afgelopen zondag heeft hij in drie uur tijd bijna 180 kilo afval opgehaald. Het was in een klein gebied tegenover het Malou-park in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het gaat meestal om plastic zakken, flessen, blikjes, kleren en schoenen. "Ik heb slechts 25 procent van het oppervlak van de vijver kunnen doen. Ik zou een paar keer terug moeten gaan als ik het helemaal schoon wil maken", legt hij uit aan La Capitale. "Er is een groot probleem met de groenzones van de gemeente".

Verrassende voorwerpen...

Deby startte deze activiteit met een tang, een emmer en handschoenen op het droge. Nu verzamelt hij ook afval in kleine vijvers.

Tijdens zijn verschillende 'cleanwalks' in de wateren ontdekte hij enkele verrassende voorwerpen, zoals een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Deby had de reflex om de politie te bellen om de granaat weg te halen. Op een andere dag vond hij ook een kluis. Die werd ook door de politie meegenomen.

julien_deby.jpg
© Sabine Frère
| Julien Deby tijdens zijn cleanwalking

Facebookgroep

Om verschillende bewoners van zijn gemeente te sensibiliseren, heeft Deby nu ook een Facebookgroep opgericht: CleanWalking Sint-Lambrechts-Woluwe. Na meer dan twee maanden telt deze groep 90 leden. "Via de groep kunnen de leden weten op welke dag en op welke plaats een 'cleanwalk' wordt georganiseerd. Het scherpt het bewustzijn van de inwoners omtrent duurzaamheid en afvalverwerking in ieder geval aan", concludeert Deby.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?