Jury selecteert vijf projecten voor Sint-Katelijnekerk

Een nieuw gebouw voor het Rits, een ontmoetingscomplex, een museum of een sociaal restaurant. Het zijn maar enkele onderdelen van de vijf geselecteerde projecten van de ideeënwedstrijd voor de Sint-Katelijnekerk.

Een jury onder leiding van directeur van De Munt Peter de Caluwe selecteerde vijf projecten uit 43 inzendingen die de Sint-Katelijnekerk een nieuwe bestemming wilden geven. De Stad Brussel schreef die wedstrijd uit omdat de kerk al enkele jaren niet meer gebruikt werd. De renovatie- en onderhoudskosten liepen te hoog op.

Een van de vijf geselecteerde ideeën, van Geoffroy Marichal, gaat uit van een multifunctionele ruimte voor bewoners en toeristen, met vergaderzalen, tentoonstellingsruimtes, een tuinterras, en een overdekte passage die het Sint-Katelijneplein verbindt met de Vismarkt.

Een ander project, van Pire & Goots Architect/e, denkt aan een verbouwing tot een ovaalstructuur die een nieuwe ruimte van meerdere verdiepingen moet maken voor filmschool Rits.

CollectiveU wil er dan weer een toegankelijk en dynamisch centrum van maken dat zich richt op de buurt. Er moeten werkruimtes en groene ruimtes komen, een glazen dakstructuur, en een sociaal restaurant.

Het project van architecten Pieter Lansens en Elena Caruso ziet eerder een open stedelijke ruimte met plaats voor concerten, beurzen en sporttornooien.

Het bisdom zelf denkt aan een opdeling in vier delen, met een ontmoetingsruimte, een gedeelte voor erediensten, een gedeelte voor handel, en een museum.

Eind augustus worden de auteurs van de projecten uitgenodigd door de jury, die de haalbaarheid van hun ideeën verder zal onderzoeken. Het finaal advies wordt dan overgemaakt aan de Stad, die een aanbesteding zal uitschrijven.

Het aartsbisdom liet maandag nog weten dat er vanaf september ook weer erediensten in de kerk zullen worden gehouden. Aartsbisschop Léonard wil daarmee testen hoe groot de ruimte voorbehouden voor cultus moet blijven als de kerk herbestemd wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?