Justitieminister herbekijkt het snelrecht

Het snelrecht moet nieuw leven ingeblazen worden, zegt federaal minister van Justitie De Clerck (CD&V). Aanleiding zijn de rellen in Molenbeek van vorige week. Ook het Brussels parket is vragende partij voor een snelrechtprocedure.

Twee tot drie jaar. Zo lang duurt het momenteel vooraleer jonge criminelen hun straf moeten uitvoeren. En dat is veel te lang na de feiten. De korpschef van de zone West, Johan De Becker, klaagde afgelopen weekend dat het gerecht jonge relschoppers veel sneller zou moeten straffen.

Justitieminister De Clerck volgt De Becker daarin. Hij gaat nu bekijken hoe het snelrecht hervormd kan worden. Daarvoor komt er binnenkort overleg met de Brusselse procureur Bruno Bulthé.

Brussels parket
Ook het Brussels parket is voorstander van en vragende partij voor een snelrechtprocedure. Volgens parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur zijn daar momenteel geen mensen of middelen voor, maar is er zeker bereidheid tot overleg met de politie en de ministers.

Illegale economie
Volgens criminoloog Brice De Ruyver moet ook de illegale economie in Molenbeek en Anderlecht dringend aan banden gelegd worden. Dat is de kern van het probleem, zo zegt hij vandaag in de Corelio-kranten. "Dat gaat van drugssmokkel over autohandel tot zelfs mensenhandel."


Gesloten instelling

De 16-jarige die aan de basis lag van de rellen blijft ondertussen twee weken opgesloten in de de gesloten jeugdinstelling van Fraipont. Zijn familie dient klacht in en spreekt van een willekeurige arrestatie.

De arrestatie van de jongen donderdagavond was de vonk die de rellen van donderdag deed losbarsten. De 16-jarige werd gearresteerd nadat hij de politie al enkele dagen zou beledigd en uitgedaagd hebben. Na zijn arrestatie werd het commissariaat belegerd door tientallen jongeren.

De familie van de jongen heeft het ondertussen over politie-willekeur. Zijn zus heeft ondertussen klacht ingediend voor willekeurige arrestatie.

Vandaag maandag is een ontmoeting voorzien tussen de vader van de jongen en de Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?