Kaaswinkel Catherine: Al 62 jaar zot van kaas

Lynn Pasteleurs
© brusselnieuws.be
16/04/2012
Tussen de grote en chique boetieks in de Zuidstraat in Brussel vindt u sinds jaar en dag het kleine kaaswinkeltje ‘Catherine’. Oprichtster Marie-José De Sloovere is 91 jaar, maar samen met haar dochter Catherine staat ze nog steeds elke dag achter haar even bomvolle als geurende toonbank. Binnen bleef de tijd stilstaan.

Zorg dat u even tijd hebt als u de winkel binnenstapt, want hoogstwaarschijnlijk bent u er niet onmiddellijk terug buiten. "Hoe gaat het met uw dochter?", horen we Catherine vragen aan een koppel dat in de winkel staat. "En geniet u van uw pensioen?" Een bezoek aan de winkel gaat steevast gepaard met een babbel over de dingen des levens. Heel snel wordt duidelijk dat de vrouwen al jaren in het vak staan, al is Marie-José iets terughoudender in omgang. Rasechte verkopers zijn het. Maar dan met die essentiële menselijke toets.

Marie-José komt oorspronkelijk uit Deinze en baat de winkel in Brussel uit sinds 1950, al 62 jaar dus. "In de loop van de jaren heb ik veel kleine handelszaken zien verdwijnen", zegt Marie-José. Ze heeft nog meegemaakt dat de tram bovengronds door de Zuidstraat reed. "Toen de tram nog bovengronds reed (tot 1976, nvdr), zagen de mensen onze winkel als ze hier passeerden. Nu zit alles onder de grond. Daardoor zijn vroeger veel winkels weggetrokken uit de Zuidstraat." Haar dochter Catherine is 61 en heeft de zaak 15 jaar geleden overgenomen van haar moeder. "Maar wij hebben ons aangepast en zijn mee vooruit gegaan. Enkel zo kan een zaak zoals de onze overleven", vult Catherine aan.

Vertrouwen
Door de jaren heen hebben de vrouwen veel klanten zien komen en gaan. "Niet iedereen houdt het zolang vol als ik", zegt Marie-José. "Ik heb dan ook veel van mijn vroegere klanten weten te sterven. Maar dat is het leven zeker?"

Catherine benadrukt dat de vertrouwensband met klanten van essentieel belang is voor hun winkel. "Neem nu het koppel dat hier net in de winkel stond. Die mensen wonen in Waterloo en hebben altijd in Brussel gewerkt. Ze zijn nu met pensioen, maar toch komen ze nog steeds hier hun kaas kopen. Dat is toch echt schitterend? Een klein winkeltje zoals dat van ons heeft zulke mensen en zo een vertrouwen nodig om te overleven." Marie-José knikt bevestigend. "De klanten weten welke kwaliteit ze hier mogen verwachten. Zij vertrouwen ons en wij nemen hen serieus. Dat is zeer belangrijk. Anders kunnen ze evengoed naar de GB gaan."

Zot van kaas
Een jongeman komt binnen en koopt één droge worst. "Er komen opnieuw veel jonge mensen naar onze winkel. En dat is een goed teken. In grote winkels krijgen ze niet de service en de kwaliteit die wij schenken," zegt Catherine. "En wij zijn niet duurder!", benadrukt Marie-José die ondertussen een klant aan het bedienen is. "Uiteraard is alles iets duurder geworden sinds de komst van de euro." Marie-José legt dezelfde vraag voor aan de klant in de winkel. "Cela ne s'est pas amélioré avec l'euro, eh Madame?"

Het is duidelijk dat de vrouwen kwaliteit hoog in het vaandel dragen. Elk antwoord benadrukt die stelling. "Ik proef elke kaas voor ik ze in de winkel leg. Dat kan je wel aan me zien natuurlijk. Ik ben een beetje rond," lacht Catherine. "Maar je moet proeven wat voor producten je verkoopt. Na al die jaren ben ik nog steeds zot van kaas. Surtout geitenkaas!"

Toekomst
Het ziet er nog niet naar uit dat de vrouwen denken aan stoppen. Is de opvolging verzekerd? "Dat kan ik nog niet zeggen", zegt Catherine aarzelend. "Ik heb zelf kinderen, maar we zullen wel zien of die ooit de zaak zullen overnemen. Wij gaan door tot we niet meer kunnen, eh mama." Marie-José knikt bevestigend. "Ik ga door tot ik niet meer kan. En dat zal van de omstandigheden afhangen. Als ik één keer val, kan het gedaan zijn. Tot die tijd sta ik hier goed!"

Kaaswinkel Catherine, Zuidstraat 23. Alle dagen open van 8u30 tot 19uur. Op maandag tot 18uur. In mei, juni, juli en augustus is de winkel gesloten op maandag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni