De voorbije drie dagen viel er evenveel regen als normaal in de hele maand november. Dat zorgde op heel wat plaatsen voor wateroverlast. Ten zuiden van Brussel is het kanaal Brussel-Charleroi buiten zijn oevers getreden. In Sint-Pieters-Leeuw zijn 230 huizen ontruimd. In Brussel is het rampenplan afgekondigd.

Rond kwart voor drie zondagmiddag trad het kanaal Brussel-Charleroi in Sint-Pieters-Leeuw ter hoogte van de wijk Witte Roos over een lengte van 200 meter buiten zijn oevers. Het is niet helemaal zeker of het om een dijkbreuk gaat.

De inwoners van 230 huizen zijn geëvacueerd. Zij werden verzameld aan de Bergensesteenweg ter hoogte van het kruispunt met de Europalaan.

Burgemeester Lieve Van Linthout (CD&V) van Sint-Pieters-Leeuw had eerder vandaag al gezegd dat die plaats een risico zou vormen. Een aannemer voert momenteel op de plaats van de breuk in opdracht van de NV Waterwegen en Zeekanaal herstellingswerken uit.

Ook in Ruisbroek en Beersel sloeg het water over de rand van de kanaaldijken. In de Beerselse deelgemeente Lot is de wijk aan de Sashoek ontruimd. Zo'n 700 à 800 bewoners moesten hun huizen verlaten. De wijk kan niet zonder toestemming van brandweer of politie betreden worden. De politie houdt er samen met tien paracommando's toezicht.

Omdat de toestand verslechtert in de wijk heeft burgemeester Hugo Casaer (CD&V) op advies van de brandweer een verplichte evacuatie bevolen voor een vijftal straten. Casaer vreest voor ongevallen en een dijkbreuk. Hij riep ook alle ramptoeristen en persmensen op de dijken van het kanaal te verlaten.

Het provinciaal crisiscomité van Vlaams-Brabant ontkent op basis van consultatie van experts evenweldat er een risico bestaat op een dijkbreuk.

In Ruisbroek kunnen de mensen die zondagochtend geëvacueerd werden in de Vaartstraat, Meerweg en Vanden Elschenstraat nog steeds niet terug naar hun huis.

Zuidwaarts in Halle meldt burgemeester Dirk Pieters (CD&V) dat er duidelijk minder water vanuit het kanaal de wijken instroomt dan voorheen. Het water stroomt deels naar de Zenne en deels naar de binnenstad, waar een aantal kelders onder water staat.

Ook de spoorlijn Brussel-Halle moest een tijdje worden afgesloten. De stations van Buizingen en Lot blijven tot zondagavond gesloten.

Noordrand
De Noordrand is het tweede zwaarst getroffen gebied in Vlaams-Brabant. Zeker in Steenhuffel, een deelgemeente van Londerzeel, is de toestand ernstig. Burgemeester Jozef De Borger (CD&V) noemde de situatie er "ongezien".

In enkele straten in Steenhuffel staat het water zo hoog dat ook de brandweerwagens er niet meer door kunnen. Wellicht zullen boten van de brandweer worden ingezet om de mensen te helpen.

Ook in Ternat blijft de toestand acuut. De kelder van een rusthuis liep er onder water en mogelijk worden de bejaarden geëvacueerd.

Ondergelopen kelders en wegen
In Brussel zelf is het rampenplan afgekondigd. Ook in het centrum treedt het kanaal buiten zijn oevers. Dat is onder meer het geval aan de Werkhuizenkaai aan de Van Praetbrug en de Veeweide- en Nijverheidskaai in Anderlecht. Volgens de krant La Capitale is ook aan de sluis in Sint-Jans-Molenbeek de situatie kritiek.

In Vorst, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Drogenbos zijn meerdere wegen overstroomd. De Woluwelaan en de Terhulpsesteenweg staan onder water.

Sinds middernacht kreeg de Brusselse brandweer al meer dan 1.500 oproepen binnen, vooral voor ondergelopen kelders. De brandweer kreeg zaterdag ook al 3.600 oproepen en moest toen 650 keer uitrukken.

Volgens de weersvoorspellingen zou het vannacht ophouden met regenen. De komende dagen blijft het droog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni