Kantoren worden 450 nieuwe woningen

De Brusselse regering gaat acht projecten ondersteunen die kantoren ombouwen tot 450 nieuwe woningen. Ze trekt daarvoor anderhalf miljoen euro uit. Paradepaardje is de ombouw van het Chambongebouw, de voormalige hoofdzetel van de ASLK.

Brussel heeft anderhalf miljoen vierkante meter aan kantoren die leegstaan. Minister-president Charles Picqué (PS) en staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) vinden dan ook dat reconversieprojecten een antwoord kunnen bieden op de nijpende woningnood in het Gewest. De regering lanceerde daarom een projectoproep en selecteerde uit 11 kandidaten, 8 projecten.

Paradepaardje is ongetwijfeld het Chambongebouw aan de Wolvengracht. Het voormalige ASLK-gebouw, nu bezet door Fortis, zal 90 appartementen herbergen. De architectuur is in handen van A2RC, die ook al tekende voor congrescentrum Square. Het gebouw, hoewel waardevol, is niet beschermd. Daardoor kunnen enkele minder waardevolle delen gesloopt worden om groenruimtes te creëren.

De ontwikkelaars willen met het project een pleister leggen op de wonde die de Noord-Zuidverbinding in het stadsweefsel geslagen heeft. De kantoorbuurt moet er door woningen levendiger en minder monofunctioneel worden.

De zeven andere projecten zijn:

- 11 woningen in de Muggenstraat aan het Anneessensplein
- 122 woningen op de Livingstonelaan in Brussel
- 18 studentenkoten op de Elsensesteenweg
- 49 woningen op de Woluwelaan in Sint-Pieters-Woluwe
- 17 woningen op de Regentlaan in Brussel
- 31 woningen op de Charleroisesteenweg in Sint-Gillis
- 110 woningen op de Marcel Thirylaan in Sint-Pieters-Woluwe

De projecten voorzien hoofdzakelijk in huisvesting voor families. 7 op 8 woningen zijn bestemd voor gezinnen. Het Gewest wil stadsvlucht tegengaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?