Middernachtmis 24 december 2022

Kardinaal De Kesel pleit voor solidariteit en waarschuwt voor complottheorieën

SD
© BRUZZ
25/12/2022

Tijdens de middernachtmis in Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal sprak kardinaal Jozef De Kesel over de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en waarschuwde hij voor complottheorieën. Maar wilde hij vooral solidariteit benadrukken. "Kerstmis is het feest van de solidariteit."

"Vrienden, de uitdagingen zijn groot," klonk het. De kardinaal had het in de allereerste plaats over de oorlog in Oekraïne, maar “ook op zovele andere plaatsen in de wereld blijven de wapens spreken”.

Hij had het daarbij ook over migranten, “op de vlucht voor geweld of armoede” en de opwarming van de aarde “die we zo moeilijk onder controle krijgen”.

De Kesel had ook oog voor de energiecrisis. “Ook bij ons blijft de armoede een enorme uitdaging. Door de energiecrisis stijgt het aantal mensen dat met moeite aan het einde van de maand rondkomt. Dat alles zorgt voor onzekerheid en angst. Met het gevaar dat we in de verdediging gaan en schuldigen zoeken.”

Opvallend genoeg waarschuwde de kardinaal ook voor complottheorieën. “Extreme standpunten tot zelfs complottheorieën worden dan aantrekkelijk en komen in de plaats van goed doordachte analyses die de toets van de feiten doorstaan.”

De kardinaal breekt aldus een lans voor solidariteit. “We moeten ons verzetten tegen alle zelfvoorziening en onverschilligheid. Wat het leven de moeite waard maakt is niet wat we voor onszelf verwerven, maar wat we voor anderen verwerven. wat we aan anderen kunnen geven.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni